Obratite pažnju na ove predmete u vašem domu: Njih treba često menjati i čistiti

Vesti 10.11.2023 09:57 0

Kako bi kuhinja svakodnevno bila čista, neke predmete poput sunđera za pranje sudova trebalo bi da češće menjate. To je zato što su sunđeri jedno od mesta na kojima se bakterije najćešće razmnožavaju.

šporet

Shutterstock

Zato je važno da ih svakodnevno održavate i po potrebi menjate.

Sunđeri

Iako vam pomažu u čišćenju, sunđeri takođe mogu širiti bakterije. Zbog toga se njihova zamena preporučuje jednom nedeljno.

Daske za rezanje

Sirovo meso, povrće i mnoge druge nasumične namirnice obično dospu na dasku za rezanje. Takođe, noževi koje koristite stvaraju ureze i brazde na sebi, koji s vremenom postaju leglo bakterija. Pravilo je da ih zamijenite barem jednom godišnje.

Posude za led

Mirisi iz zamrzivača upijaju se u posude i tako se prenose na led. To može uticati na ukus leda, koji, u zavisnosti od toga što držite u zamrzivaču, može imati čudan ukus.

Drveni pribor

Drvene kašike i slično suđe poroznije je od onog izrađenog od drugih materijala, pa ih je važno zameniti ako nastanu pukotine ili zadrže jake mirise i mrlje koje se ne mogu ukloniti.

Aparati za kafu

Mnogi ljudi odbacuju preporuke proizvođača o redovnom čišćenju aparata za kafu. Međutim, ako to ne učinite, možda pijete više od mlevene kafe. Kalcijum se nakuplja, a buđ i kvasac mogu rasti u držaču za vodu. Osim čišćenja vanjskog dela aparata za kafu, nemojte zanemariti čišćenje držača za vodu.

 

 

 

Komentari (0)
Loading