Trik koji primenjuju pekari: Stavite jednu kašičicu ovoga u testo, hleb i kifle će dugo ostati sveži

Vesti 21.12.2023 08:02 0

Niko ne voli da jede hleb i peciva od juče. Kada ih kupujemo u pekari, obično pitamo prodavce da li su sveži, misleći na to da li su skoro izašli iz rerne. Evo kako da im sačuvate svežinu.

pecivo

Shutterstock

U prodavnici ljudi često proveravaju svežinu hleba tako što ga pipnu, odnosno pritisnu malo odozgo. Ukoliko se nakon pritiskanja, testo brzo vrati u prvobitno stanje – to znači da je hleb svež. Međutim, ako ostane spljošten, bolje da ga ne kupite - sigurno je bajat.

Kada pravite hleb kod kuće, verovatno ste primetili da obično brže postane bajat, kao i da se više mrvi pri sečenju nego onaj iz pekare. U čemu je tajna? Koji to sastojak dodaju pekari u recept, pa su testa dugo sveža i meka, poput pamuka? Caka je u jednom neočekivanom sastojku, a znaju je samo profesionalci!

“Rok trajanja pekarskih proizvoda, hlebova, kifli i pogača, možete da produžite tako što ćete dodati kašiku meda u testo. Zahvaljujući ovom tajnom sastojku kifle, lepinje i hleb dugo ostaju sveže i ne mrve se”, objašnjava profesionalni kuvar iz “Haggis Pub & Kitchen”.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading