Ispoštujte običaje vezane za novogodišnju trpezu: Ovo jelo nikako ne spremajte, donosi nesreću

Slobodanka Ćorić Vesti 23.12.2023 07:56 0

Sastavni deo praznične idile i euforije je i hrana

praznici

Shutterstock

Novogodišnja trpeza - raznolika, šarena, raskošna, veličanstvena, očaravajuća, svečana, drugačija od drugih! Stari narodi su verovali da bogata trpeza i raznovrsnost jela na stolu donose blagostanje i sreću u novoj godini. Sastavni deo praznične idile i euforije je i hrana. Nekako same praznike i lepe trenutke vezujemo za miris hrane iz mamine i bakine kuhinje.

Ipak, postavljanje bogate novogodišnje trpeze nema za cilj samo da nas nahrani, već svako jelo treba da bude pažljivo odabranom jer sa sobom nosi određenu simboliku sreće, napretka i blagostanja.

Grožđe

Grožđe je, pre svega, simbol zdravlja i jačine, pa se preporučuje da pojedete nakon ponoći tačno 12 zrna grožđa, za svaki mesec po jedno, kako biste u predstojećoj godini svakog meseca bili zravi.

Riba

Budući da i za novogodišnju noć traje Božićni post, riba bi trebalo da se nađe na vašoj trpezi. Pored toga, ona simboliše nesmetano kretanje, kretanje bez prepreka, pa vam nagoveštava laganu godinu u kojoj će svi poslovi ”plivati”.

Torta

Zbog same svoje strukture koja sadrži puno šećera, torta je simbol slasti. Potrudite se da vam torta bude od što bogatijih sastojaka kako bi u predstojećoj godini bilo što više slasti.

Svinjsko meso

Svinjsko meso je simbol izobilja i bogatstva.

Kupus salata

Zbog svoje zelene boje simboliše harmoniju prirode i dobre sreće kao i dugovečnost.

Zaboravite piletinu

Ono što se nikako ne preporučuje na novogodišnjoj trpezi jeste meso od pernatih životinja, jer one imaju krila, pa simbolišu sreću koja napušta.

 

Komentari (0)
Loading