Starinska panj torta: Čokoladna poslastica koju su pravile naše bake jedna je od najpopularnijih na svetu!

Vesti 31.12.2023 11:29 0

Napravite jednu od najatraktivnijih čokoladnih torti, koja je generacijama neizostavna na prazničnom stolu mnogih porodica.

kulinarski specijalitet

Shutterstock

Panj torta izgleda veoma dekorativno, a idealan je desert za sve ljubitelje čokolade. Izgledom podseća na cepanicu drveta, po čemu je i dobila ime.

Sastojci:

Za koru:

7 jaja

7 kašika šećera

150 g mlevenih oraha

1 kašika brašna

100 g čokolade za kuvanje

Za fil:

4 jajeta

250 g šećera

250 g margarina

100 g čokolade za kuvanje

Za grilijaš:

150 g šećera

150 g mlevenih oraha

Priprema:

Grilijaš: Šećer istopite na tihoj vatri u suvom tiganju i kad porumeni dodajte orahe. Na tanjir podmazan margarinom istresite grilijaš i kad se ohladi izlomite ga na manje komade. Kora: Belanca umutite čvrst sneg pa postepeno dodajte šećer i mutite da se istopi. Dodajte žumanca i umutite. Umešajte mlevene orahe, brašno i rastopljenu čokoladu. Sipajte smesu u pleh od rerne obložen papirom za pečenje i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 15 minuta. Vruću koru urolajte zajedno sa papirom i ostavite da se ohladi.

Fil: Umutite jaja i šećer u penastu smesu i kuvajte na pari dok se ne zgusne. Kad se potpuno ohladi dodajte umućen margarin i sjedinite mikserom. Od fila odvojite 1/3, pa u to dodajte izlomljeni grilijaš, a u ostatak rastopljenu čokoladu.

Filovanje: Rolat odmotajte, namažite filom sa grilijašom. Odsecite krajeve rolata ukoso da budu različite dužine. Stavite ih sa strane ili jedan gore da dobijete izgled panja. Ostatkom fila nafilujte celu tortu. Viljuškom napravite šare da izgleda kao kora drveta i dekorišite po želji ukrasima za tortu.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading