Ne bacajte pare na hemijsko čišćenje: Evo kako da sami operete i osušite perjanu jaknu

Vesti 15.01.2024 13:42 0

Preporučuje se da se osetljiva odeća nosi na hemijsko čišćenje. Uz pomoć ovih saveta perjanu jaknu bar nećete morati.

žena

Shutterstock

Perjanu jaknu možete oprati i sami, kod kuće, samo treba da sledite određene korake kako se ne bi oštetila.

1. Ne perite više jakni odjednom

Jakna od perja će se naduti tokom pranja i zauzeti dosta prostora u mašini, pa izbegavajte da punite mašinu i perite uvek samo jednu jaknu.

2. Ne koristite obični deterdžent 

Za ove jakne koristite tečni deterdžent za osetljiv veš ili specijalizovani deterdžent za taj tip odeće.

3. Ubacite loptice u mašinu

Pre pranja, u mašinu ubacite silikonske ili teniske loptice. Nemojte preskočiti ovaj korak jer će one pomoći u sprečavanju perja u jakni da se zgrudva. Jakna iz mašine može izaći malo zgužvana, ali ćete je pravilnim sušenjem vratiti u prvobitno stanje.

žena

Shutterstock

 

4. Program za osetljiv veš

Svaka mašina ima razne programe, ali za pranje perjanih jakni uvek birajte onaj za osetljiv veš jer temperatura vode ne prelazi 30 ili 40 stepeni.

5. Ne perite je previše često

Perjane jakne operite jednom ili maksimalno dva puta godišnje, a kada to učinite nemojte koristiti centrifugu.

Pravilno sušenje jakne

Možete je staviti na štrik ili na stalak za sušenje, ali obavezno je povremenoprotresite sa svih strana tokom sušenja kako bi se perje pravilno rasporedilo. Uzmite je za kragnu ili gornji deo i rastresite, a onda ponovite i sa donjim delom.

Ovoj jakni treba dosta vremena da se osuši, ponekad i par dana. Ako osetite da su grudve perja još prisutne, to znači da je jakna iznutra još uvek vlažna pa se perje zbog toga ne odvaja. Iako naizgled i na dodir može delovati potpuno suvo, grudve su znak da se iznutra još uvek nije osušila.

Ako ste se odlučili za sušenje u mašini, uvek to radite na najnižoj temperaturi, nikada na visokoj. Brzo sušenje na visokim temperaturama osušiće jaknu samo spolja, a iznutra će ostati vlažna. U sušilicu takođe ubacite silikonske ili teniske loptice baš kao i kod pranja.

Izbegavajte centrifugu

Pranje i sušenje jakne od perja kod kuće je riskantno i uvijek postoji mogućnost da se ošteti, zato se ne preporučuje korišćenje centrifuge tokom pranja. Stoga, kada ste u potpunosti osušili jaknu, ali niste zadovoljni konačnim izgledom i načinom na koji se perje rasporedilo, možete je staviti na program suve centrifuge na najslabiju jačinu. To može pomoći da se u potpunosti rastrese perje, ali neka vam to bude poslednje rešenje.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading