Borite se sa vlagom i buđi? Ove prelepe sobne biljke su zdravo i jeftino rešenje

Slobodanka Ćorić Vesti 27.01.2024 08:01 0

Korišćenje biljaka za sprečavanje buđi je praktičan i prirodan način kontrole vlage i njenih efekata u kući

biljke

Shutterstock

Pojava buđi nastaje kao posledica povećanog nivoa vlažnosti u domu, što takođe izaziva neprijatan miris i stvara nelagodnu atmosferu u prostoru koji treba da bude oaza mira i opuštanja. Na sreću, prelepe sobne biljke su odličan saveznik u borbi protiv buđi.

Nakupljanje ružnih tačaka buđi ne samo da kvari izgled enterijera, već uništava i nameštaj i dolazi sa nizom potencijalno opasnih zdravstvenih posledica. Da bi se ovaj problem olakšao, pomoći će redovno provetravanje prostora, pranje tkanina koje upijaju vlagu i češća upotreba ventilatora, napa i sličnih uređaja.

Međutim, sve navedeno će neminovno dovesti do povećanja mesečnih komunalnih troškova, pa se mnogi okreću mnogo jeftinijem i često veoma efikasnom rešenju – sobnim biljkama.

"Buđ u kući izaziva višak vlage. Tople prostorije, kao što su kupatila i kuhinje, su posebno ugrožene. Korišćenje biljaka za sprečavanje buđi je praktičan i prirodan način kontrole vlage i njenih efekata u kući", rekao je Kris Bonet Gardening Ekpress-a i naveo pet sobnih biljaka koje će bukvalno osvežiti vaš enterijer.

 

 

Engleski bršljan

Naučnici NASA-e izdvojili su engleski bršljan kao jednu od najboljih biljaka za filtriranje vazduha. Veoma se lako uzgaja jer se dobro prilagođava svakom okruženju. Držite ga na umerenoj temperaturi i umerenoj svetlosti. Ali važno je da ga redovno zalivate kako bi mogao da dostigne svoj puni potencijal.

 

 

Mirni ljiljan

Poznat po svojim upadljivim belim cvetovima i bujnim zelenim listovima, spatifilum je postao jedna od najpopularnijih sobnih biljaka poslednjih godina sa dobrim razlogom. Iako ga lako možete nabaviti po dobroj ceni, briga o njemu može biti komplikovana jer je delikatan. Ne sme se preterano izlagati direktnoj sunčevoj svetlosti i potrebno mu je redovno zalivanje. "Savršen je za zatvorene prostore jer uživa u senci i upija vlagu iz vazduha kroz svoje lišće. Loša strana je to što je toksičan za kućne ljubimce", kaže Bonet.

 

 

Palme

Palme su odličan izbor za kontrolu vlage i sprečavanje buđi jer upijaju vodu kroz svoje veliko lišće. Stručnjak za hortikulturu preporučio je sorte kao što su Areca palma, bambusova palma, damska palma, patuljasti persimmon i trska palma.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @soccoolplant

 

Bostonska paprat

Bostonska paprat je popularna vrsta ukrasne paprati koja se često uzgaja zbog svoje elegantne teksture i sposobnosti da spreči buđ i mirise izazvane vlagom. Ima dugačke i tanke listove efektne prugaste teksture, a najbolje uspeva u delimičnoj senci. Potrebna mu je vlažnost, ali i dobra drenaža da bi se sprečilo stvaranje vode u posudi.

 

Komentari (0)
Loading