Držao je u KAVEZU dok je tukao i REŽAO na nju: Ovo je jedan od NAJGORIH slučajeva zlostavljanja DECE, potresna priča ledi krv u žilama

Vesti 02.02.2022 20:00 0

Kada je ušla u kancelariju socijalnih radnika 1970. godine, izgledala je kao da ima 6 ili do 7 godina. Bila je pogrbljena, čudno šepajući, a ruke su joj bile čudno uvučene

Držao je u KAVEZU dok je tukao i REŽAO na nju: Ovo je jedan od NAJGORIH slučajeva zlostavljanja DECE, potresna priča ledi krv u žilama

Printscreen/Youtube

"Ona je bila najgori slučaj koji sam ikada video"

Kada je ušla u kancelariju socijalnih radnika 1970. godine, izgledala je kao da ima 6 ili do 7 godina. Bila je pogrbljena, čudno šepajući, a ruke su joj bile čudno uvučene. Njena majka, koja je bolovala od katarakte, pogrešila je vrata, tražeći kancelariju za ljude odgovorne za negu slepih.

Njena greška spasila je život devojčici.

Stanje u kojem se nalazila odmah je privuklo pažnju socijalnih radnika – oni su u početku prepoznali Genie kao dete sa spektrom autizma, ali su ubrzo otkrili da ona uopšte ne može da govori ili da fokusira pogled na određenu tačku. Nije mogla da stoji na nogama, slinila je i pljuvala, a uzrok je otkriven u ustima - višak zuba. Ona takođe nije uspela da istegne čudno smežurane udove, a osim toga, nakon vaganja, ispostavilo se da je teška samo 26 kg. Brzo su je prepoznali kao jedan od najgorih slučajeva zanemarivanja sa kojima su se ikada susreli u svom poslu.

Ali to nije bilo najveće iznenađenje koje su žene koje su je pregledavale imale.

Genie je imala 13 godina.

Kako je moguće da je u tako lošem stanju?

Nadimak pod kojim je poznata dobila je kako bi zaštitio njen identitet. Naslovi „divljeg deteta” iz predgrađa Los Anđelesa su poput šumskog požara prostrujali SAD-om, a ime „Džin” uskoro će postati simbol jednog od najdrastičnijih slučajeva zlostavljanja dece u modernoj istoriji SAD.

Genie je celog života bila u potpunoj izolaciji. Ne samo da je držana u zamračenoj prostoriji, već je bila i zaključana u improvizovanom kavezu. Ponekad je satima bila vezana za nošu - naknadna procena je pokazala da je nikada nisu naučili da ide u toalet.

Režao je kao pas i udarao štapom

Glavni mučitelj devojčice bio je njen otac – on nije komunicirao sa njom ljudskim jezikom, već je režao na vratima sobe, ulivajući joj doživotni strah od bilo koje životinje koja bi mogla da ispušta takve zvukove. Za bilo koji oblik „neposlušnosti“, udarao ju je drvenim štapom, a jedina hrana koju je dobijala bila je kaša. Tako je provela prvih 13 godina svog života – u uslovima koji su gotovo potpuno isključivali normalan razvoj ljudskog deteta. Ali da li je to zauvek?

Kako je sve počelo

"Džin" je rođena kao Suzan Vajli 1957. godine - ćerka Klarka Vajlija i njegove mnogo mlađe supruge Irene Oglsbi. Irena se našla u Los Anđelesu bežeći od ekološke katastrofe u vidu prašnih oluja koje su zahvatile područje tzv. Great Plains. Tako je upoznala svog muža - radnika na traci koji je detinjstvo proveo u bordelima u kojima je i odrastao. Detinjstvo koje mu je dala majka imalo je ogroman uticaj na Klarkovo odraslo doba - i on je bio fokusiran na nju do kraja života. Takođe nikada nije želeo decu. Mrzeo je buku i zbrku koja je dolazila sa njima. Kada se njegova supruga porodila sa prvim detetom, ostavio je dete da se smrzne na smrt u garaži.

Držao je u KAVEZU dok je tukao i REŽAO na nju: Ovo je jedan od NAJGORIH slučajeva zlostavljanja DECE, potresna priča ledi krv u žilama

Printscreen/Youtube

 

Još jedna je umrla od urođene mane, a onda su se pojavili Genie/Suzan i njen brat Džon. Džon je takođe bio zlostavljan, ali to nije bilo ništa u poređenju sa zlostavljanjem koje je pretrpela mala Suzan. Situaciju je pogoršala smrt Klarkove majke 1958. Ubio ju je pijani vozač, tada je on potpuno izgubio kontrolu nad životom.

"Svet nikada neće razumeti"

Klark je zaključio da je njegova ćerka mentalno onesposobljena (iako nije bilo naznaka) što bi je učinilo „beskorisnom za društvo“. Zato je odlučio da je potpuno odvoji od sebe. Od tog trenutka nikome nije bilo dozvoljeno da stupi u kontakt sa devojkom, a ona je sama bila zaključana u svojoj mračnoj ćeliji.

Majka bila je skoro potpuno slepa. Kako je kasnije objasnila, to ju je sprečilo da se zalaže za ćerku - verovala je da je nemoćna. Jednog dana, međutim, posle više od 13 godina od početka noćne more devojčice, njena majka je smogla hrabrosti da ode , srećno udarivši na vrata socijalne službe. Zbog stanja devojčice odmah je pokrenut postupak protiv oba roditelja.

Držao je u KAVEZU dok je tukao i REŽAO na nju: Ovo je jedan od NAJGORIH slučajeva zlostavljanja DECE, potresna priča ledi krv u žilama

Printscreen/Youtube

 

Klark nije stigao do suđenja - izvršio je samoubistvo neposredno pre toga. Ostavio je samo ceduljicu sa napomenom: „Svet nikada neće razumeti“.

Kada je devojčica ušla na odeljenje Dečje bolnice UCLA, znala je samo nekoliko reči, a lekari su je opisali kao „najoštećenije dete koje su ikada videli”. Ali ubrzo su, pored toga što su bili žrtva ekstremnog nasilja, počeli da vide i priliku da istraže zavisnosti koje savremena nauka ima priliku da primeti izuzetno retko – šta se dešava kada malog čoveka odvojimo od bilo kakvih uticaja okoline? Kakve će biti posledice takve ekstremne izolacije, i što je najvažnije – da li se one mogu preokrenuti?

Za analizu slučaja Genie , tim naučnika i doktora dobio je poseban grant od Nacionalnog instituta za mentalno zdravlje (NIMH). To je podrazumevalo podvrgavanje devojčice intenzivnoj rehabilitaciji, uz sprovođenje serije studija o razvojnim posledicama ekstremne socijalne izolacije (1971-1975). Tokom ove četiri godine Vajli je postala „zenica oka” brojnih specijalista – od neurologa, preko psihijatara, do lingvističara, koji su se interesovali za njene potencijalne jezičke sposobnosti.

Genie ili životna sredina? Ili možda oboje?

Trenutak kada je Genie „pronađena” poklopio se sa značajnim napretkom u istraživanju uloge jezika u ljudskom razvoju. „Divlje dete“ je za mnoge stručnjake iz ove oblasti bila izuzetno poželjna tabula rasa – prazna tabla. Tim koji je istraživao 14-godišnjakinju takođe je morao da pokuša da odgovori na pitanje – šta je bilo prvo, Genini razvojni poremećaji ili nasilje koje je pretrpela? Genie ili životna sredina? Ili možda oboje?

Slučaj Genie/Suzan bio je u suprotnosti sa idejom koja je postojala do kasnih 1960-ih da deca uopšte ne mogu da nauče jezik nakon određenog razvojnog perioda. Devojčica je opisana kao „radoznala o svetu“ i „željna učenja“ – upijala je pojedine reči i koristila ih u odgovarajućem kontekstu, ali su gramatika i struktura rečenice bili lošiji. Ispostavilo se da je prekasno za konsolidaciju ovih odnosa. Ovaj fenomen je detaljnije objašnjen u sledećem odlomku iz Psichologi Todai:

- Slučaj Genie potvrđuje da postoji određeni prozor nakon kojeg zatvaramo, gubimo šansu da tečno koristimo jezik. Naravno, to nije slučaj kada učimo drugi ili treći po redu. Međutim, ako se nikada ranije nismo bavili gramatikom, Brokijev centar za generisanje govora nije u stanju da odgovori na odgovarajući način i ne možemo naučiti da formulišemo gramatički ispravne izjave.

Dok su istraživači Suzan napravili mnoga značajna zapažanja, njihov projekat nije bio oslobođen od kontroverznih odluka - eksperimenti kojima je bila podvrgnuta bili su izuzetno intenzivni, a neki specijalisti su postali previše vezani za nju, tretirajući je gotovo kao svoje dete. Uprkos tome, tokom ovog perioda, tinejdžerka je značajno napredovala.

Zatvoreni krug nasilja

Godine 1975. odlučeno je da se projekat okonča, a Vili se nakratko preselila kod majke. Četiri godine kasnije, Irena je tužila bolnicu i pojedinačne staratelje njene ćerke, optužujući ih da „koriste njeno dete za prestiž i slavu“. Slučaj je rešen 1984. godine, što je rezultiralo potpunim prekidom njenog kontakta sa istraživačima. Međutim, majka nije bila u stanju da brine o svojoj ćerki i tako je počelo Suzanino lutanje za uzastopnim hraniteljskim porodicama. Ono što je posebno šokantno, u mnogima od njih bila je izložena i aktima nasilja – pod uticajem teškog stresa izgubila je napredak koji je postigla boravkom u bolnici i više se nije vratila na nivo razvoja koji je predstavila. odmah po završetku terapije.

Šta se desilo sa Suzan - najpoznatijim "Divljim detetom"?

Malo se zna o trenutnom životu Genie/Suzan Vilei. Njena majka se trudila da njena ćerka izgubi svaki kontakt sa svetom nauke, a kamoli medijskom pažnjom. Otkako je Irena umrla 2003. godine, i novinari i istraživači koji su se bavili njom na UCLA 1970-ih pokušali su da pronađu Suzan. Prema nekim izvorima, 2008. godine bila je u američkom ekvivalentu DPS-a u Los Anđelesu.

Genie nije bio jedini takav slučaj u modernoj istoriji. Termin „divlja deca“ se koristi da opiše one koji su „živeli u društvenoj izolaciji dugi niz godina ili su imali samo indirektan kontakt sa ljudima (npr. deca koja su držana u zatočeništvu i nisu imala kontakt sa drugim ljudima)“ – da druga poznata "divlja deca" su Oksana, koja je odrastala sa psima, koja je pronađena u odgajivačnici pasa 1991. godine kao devetogodišnja, ili sedmogodišnja Ruskinja Prava, koju je majka čuvala u prostoriji punoj ptica – kao rezultat toga, devojčica nije mogla da komunicira drugačije nego kroz zvukove ptica i mahanje ruku koje su joj služile kao „krila“.

Genie je, međutim, i dalje najpoznatija i najbolje proučavana „divlja devojka“. Na neki način, njen biološki otac je bio u pravu. Svet nikada neće razumeti razmere okrutnosti koju je iskusio.

Komentari (0)
Loading