"Ceo život sam joj spremao ručak": Oterali su je iz kuće JER VOLELA CRNCA, a NJIHOVA LJUBAV JE danas LEKCIJA za sve nas!

Vesti 25.02.2022 18:10 1

Ljubavna priča Meri i Džejka mogla bi da posrami i romea i Džuliju

"Ceo život sam joj spremao ručak": Oterali su je iz kuće JER VOLELA CRNCA, a  NJIHOVA LJUBAV JE  danas LEKCIJA za sve nas!

Printscreen/Facebook

Upoznali su se 1940-ih i zaljubili se. Parovi mešovitih rasa u to vreme nisu bili prihvaćeni. Bila je to njihova ljubav protiv sveta. Međutim, nikada nisu odustali. Venčali su se doživeli doba u kome se slavila njihova veza. Nažalost, oboje su preminuli, a Meri se ponovo ujedinila sa Džejkom u zagrobnom životu u julu 2020. godine.

Par se upoznao tokom Drugog svetskog rata kada je Džejk služio u Ujedinjenom Kraljevstvu. On je poreklom iz Trinidada, a Meri je živela u Britaniji. U intervjuu 2016. godine, Meri je objasnila - Upoznala sam Džejka kada je došao tokom rata sa Trinidada, kao deo američkih snaga stacioniranih u bazi Bartonvud u blizini moje kuće u Lankaširu. Bili smo na istom tehničkom fakultetu. Imala sam časove kucanja i stenografije i on je došao na obuku. Bio je sa grupom crnih prijatelja i pozvali su mog prijatelja i mene da razgovaramo. Nismo ni znali da govore engleski, ali Džejk i ja smo razgovarali. Citirao mi je Šekspira, to me je oborilo sa nogu.” 

Nekoliko nedelja kasnije, Meri i njen prijatelj pridružili su se Džejku i njegovoj grupi na pikniku. Međutim, žena je biciklom prošla pored njih i bila je šokirana kada je videla međurasnu grupu. Rekla je sve njenom ocu i on joj je zabranio da se viđa sa Džejkom.

Kada se rat završio 1945. Džejk je morao da se vrati na Trinidad. Često su slali jedno drugom pisma, ali Džejku nije trebalo dugo da shvati da više ne može da bude odvojen od nje. Za nekoliko godina vratio se u Britaniju, klečeći na kolenima, tražeći od Meri da mu bude žena. „Zamolio me je da se udam za njega, sasvim iz vedra neba, kada sam imala samo 19 godina“, rekla je Meri. „Kada sam rekla svom ocu da ću se udati za Džejka, on je rekao: ’Ako se udaš za tog čoveka, nikada više nećeš kročiti u ovu kuću.‘ Bio je užasnut što bih mogla da razmišljam o udaji za crnca.”

Printscreen/Facebook

 

 

„Otac me je izbacio, a ja sam otišla sa samo jednim malim koferom. Nijedna porodica nije došla na naše venčanj 1948.“, dodala je Meri. „Prve godine našeg braka koje smo živeli u Birmingemu su bile pakao – svaki dan sam plakala i jedva jela. Niko nije hteo da razgovara sa nama, nismo mogli da nađemo mesto za život, jer niko ne bi iznajmio Crncu, a nismo imali novca.”

Stranci bi  zurili na ulici. Stres je bio užasan, a da stvar bude još gora, Meri je imala pobačaj u osmom mesecu. „To nije bilo povezano sa stresom pod kojim sam bila, ali mi je slomilo srce i nikada više nismo imali dece“, rekla je ona. U to vreme su zapravo već imali troje dece, Rejmonda, Sindi i Peti.

 „Ali postepeno je život postao lakši. Džejk je dobio profesorske poslove i završio kao zamenik direktora. Prvo je radio u fabrici, a zatim u Pošti.” Par je počeo da sklapa prijateljstva postepeno, ali to nije bilo lako. „Nekad sam govorila novim prijateljima: ’Vidi, moram ovo da ti kažem pre nego što te pozovem kod sebe – moj muž je Crnac‘“, rekla je Meri.

Kada joj je otac preminuo, Meri je imala 30 godina. Njih dvoje su uspeli da se ponovo povežu, ali on nikada nije odobrio njen brak sa Džejkom. 

„Nemate pojma kako je to nekada bilo” „Osećam se tako srećno što sam upoznao i oženio Meri“, rekao je Džejk, „ali žalosti me  društvo nije moglo to da  prihvati. Danas mladim crncima kažem: „Nemate pojma kako je to bilo nekada.“ Kada sam stigao u UK, bio sam svakodnevno izložen zlostavljanju. Jednom sam bio u autobusu i jedan čovek je protrljao ruke o moj vrat i rekao: „Hteo sam da vidim da li će prljavština da se skine.“ A tada nisi mogao da radiš u kancelariji — jer crnac u kancelariji sa svim belim devojkama nije se smatrano bezbednim.”

On je 2019. pri;ao njihovom životu u intervjuu za "The Cut". „Svakodnevno kuvanje je moj posao; Uvek sam to radio. Mi muškarci mislimo da smo uvek u pravu, ali nikada nismo uvek. Moja žena i ja iza sebe imamo 71 godinu braka i još uvek radimo na tome. Nažalost, Meri ima blagi oblik Alchajmerove bolesti. Lekari daju sve od sebe, ali još nisu pronašli lek. Ipak, nadamo se. Ona ove godine ima 89, a ja 93 godine. 
 

Komentari (1)
Loading
Goran
01.03.2022 11:04

Lepa priča samo zašto u podnaslovu Romeo malim slovom a Julija Džulija???