NEVEROVATNO PONIŽAVAJUĆE Sud skratio SILOVATEJU kaznu zbog NAJBIZARNIJEG razloga i UVREDIO žrtvu zlostavljanja!

K.Ć. Vesti 17.04.2022 10:00 0

Stotine demonstranata se bilo okupilo ispred švajcarskog suda u Bazelu nakon što je sudija Lizelot Henc smanjila kaznu silovatelju

NEVEROVATNO PONIŽAVAJUĆE Sud skratio SILOVATEJU kaznu zbog NAJBIZARNIJEG razloga i UVREDIO žrtvu zlostavljanja!

Shutterstock

Prema njenom mišljenju, muke žrtve su trajale "relativno kratko" da bi se održala kazna ograničenja slobode od 51 mesec.

Zato što je silovanje bilo kratko

Prošlog februara, dvojica Portugalaca, starosti 17 i 32 godine, silovali su 33-godišnju ženu ispred njenog stana u Bazelu. Pre toga su se sreli u jednom od noćnih klubova.

17-godišnji napadač izveden je pred sud za maloletnike, ali još nije osuđen. Zauzvrat, starijem čoveku, poznatom kao Žoao P., po žalbi je kazna zatvora smanjena sa 51 na 36 meseci. Pošto je poslednje mesece proveo u zatvoru, uskoro će moći da izađe na slobodu.

Sudija Lizelot Henc skratila je kaznu jer je žena pre napada trebalo da "shvati signale" i da se ne "igra vatrom". Henc je procenila da je stariji čovek samo „umereno kriv“. Po njenom mišljenju, silovanje je bilo "relativno kratko" i žrtva nije zadobila trajne telesne povrede.

Mišljenje Lizelote Henc razbesnelo je javnost.

"11 minuta predugo"

Oko 500 demonstranata, uglavnom žena, pojavilo se u ispred zgrade suda. U znak solidarnosti sa žrtvom, imali su 11 minuta ćutanja. Demonstranti su držali transparente na kojima je pisalo "11 minuta je 11 minuta previše!".

Druge žene su držale natpise koji su se direktno odnosili na kaznu: „ne postoji nešto kao što je kratko silovanje“ i „pravosuđe šalje pogrešne signale“.

Advokat žrtve nije krio ogorčenje odlukom suda, nazvavši je razočaravajućom i neshvatljivom. ">> Ne << znači> ne << i mora se prihvatiti - bez obzira na životni stil žrtve", prokomentarisala je ona.

Marsel Kolumb, potpredsednik socijaldemokrata iz Bazela, tvitovao je da je kazna silovatelju već kratka i da je smanjenje zatvorskog vremena loš signal za žrtve seksualnog zlostavljanja.

- Četvorogodišnja kazna je već bila blaga, ali je sada nepodnošljivo sugerisati da je žena – zbog njenog ponašanja saučesnica u zločinu – nepodnošljiva. Kakav znak za sve žrtve seksualnog nasilja“ – napisao je on.

Počinioci će verovatno biti deportovani iz Švajcarske kada im kazne postanu pravosnažne.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading