"Dete HEROJ": Hrabra LARA (14) umrla je od raka, a o poslednjim mesecima njenog ŽIVOTA danas priča ceo SVET

Vesti 16.09.2021 11:53 0

Lari Povel dijagnostikovan je sa prvi tumor kada je imala samo devet godina, da bi pet godina kasnije saznala da je dobila i drugi

"Dete HEROJ": Hrabra LARA (14) umrla je od raka, a o poslednjim mesecima njenog ŽIVOTA danas priča ceo SVET

Printscreen/Instagram

Veliku počast treba odati mladoj devojci koja je mesecima pre svoje smrti pomagala drugim pacijentima obolelim od raka na svom Jutrub kanalu.

Lara Povel imala je samo devet godina kada joj je dijagnostikovan maligni tumor mozga. Dijagnoza je preokrenula i njen i porodični život.  Dok je Lara uspela da prevaziđe prvi tumor, drugi se pojavio pet godina kasnije. Tinejdžerka je odlučila da šalje vesele poruku nade i podrške putem svog Jutjub kanala, i drugih društvenih mreža, pre nego što je primljena u bolnicu pred kraj života gde je umrla. Sada, nakon njene smrti, Larini roditelji se nadaju da će nastaviti njenu dobrotvornu organizaciju.

Njena mama Anet je rekla: „Lara je bila tako odlučna devojka i zaista je mnogo brinula o ljudima. Uprkos svemu kroz šta je prošla, uvek je pokušavala da da sve od sebe i pomogne drugima.

Kada je Lara prvi put dijagnostikovan tumor sa devet godina, morala je da prođe kroz napornih 16 meseci radioterapije i hemoterapije. Na kraju je bila dovoljno stabilna da se vrati u školu, gde se istakla u učenju. Ali 2019. godine, kada je Lara imala 14 godina, ona i njena porodica su dobili bolnu vest da joj se tumor vratio. Morali su da se nose sa dodatnim udarom saznanja da lekari ne mogu ništa učiniti da spasu Larin život. Njeni roditelji su rekli da se pokazalo da je donošenje teške odluke da se Lara pošalje na palijativno zbrinjavanje u dečju bolnicu "Bluebell Vood" najbolja odluka koju su mogli da donesu. Anet je rekla:

- Biti u bolnici pred sam kraj njenog života, dalo nam je priliku da zajedno provedemo kvalitetno vreme koje inače ne bismo imali.

- Nismo morali da brinemo ni o čemu drugom - obroci su nam bili skuvani, porodica je mogla da dolazi u posetu, a medicinske sestre su pomagale u čuvanju Lare. Sve je bilo zbrinuto za nas. Nakon godina što smo takođe bili Larini negovatelji, to vreme u bolnici značilo je da možemo da budemo samo mama i tata koji je vole - Rekao je Larin tata, Mark Povel.

U početku je oklevao da odvede Laru u bolnicu, ali je rekao da će ga sada preporučiti svakom roditelju koji se suočava sa sličnom tužnom odlukom. Rekao je:

- Bolnica nam je bio od neprocenjive vrednosti. Svi su tako druželjubivi, topli i gostoljubivi i ništa nikada nije predstavljalo preveliki problem. Bilo nam je dosta lakše jer smo znali da je Lara u sigurnim rukama. To je za nju bilo od velike važnosti u toj fazi njenog života. Kod kuće su bili brat i sestra, na koju bi odlazilo više pažnje, tako da smo u bolnici bili prisniji sa njom - rekao je njen otac.
 Porodica pamti Laru kao ljubaznu i odlučnu devojčicu, koja je uvek želela da pomogne drugima. Čak i nakon što joj se vratio tumor na mozgu, mlada devojka je skupila svu svoju snagu i hrabrost da podrži druge ljude putem svog kanala za humanitarnu pomoć koju je otvorila na Jutjubu. Sećanje o njoj i sada živi kroz njenu humanitarnu akciju, jer je postalo dobrotvorno društvo koje nudi vrećice sa poklonima i podršku ljudima pogođenim rakom. Kao deo svojih napora za prikupljanje sredstava, "Big C Little Varrior", akcija koju je Lara pokrenula. Tu je i niz čestitki koje prodaju, a ručni je rad njene bake. Svako prodato pakovanje pomoći će dobrotvornim organizacijama za porodice poput Larine.
 

Komentari (0)
Loading