"Imam DIJABETES, ali mi se MOŽE": Marina iz Vrnjačke Banje se za JEDAN dan čak DVA PUTA popela na najviši vrh Evrope

Vesti 05.10.2021 11:30 0

Marini Avramović iz Vrnjačke Banje planinarenje i alpinizam je pomogao da pomeri granice sopstvene mogućnosti i savlada bolest koja joj je dijagnostikovana pre desetak godina

"Imam DIJABETES, ali mi se MOŽE": Marina iz Vrnjačke Banje se za JEDAN dan čak DVA PUTA popela na najviši vrh Evrope

Printscreen/RTS

U pohodu na Kavkaz ova hrabra žena je uspela da se popne čak dva puta na najviši vrh u Evropi, ali to ne bi bilo tako čudno da se to nije desilo sve u istom danu.

Marina boluje od dijabetesa. A pre samo šest godina je krenula da se bavi planinarenjem i za to vreme osvojila sve vrhove Balkana, a potom su usledili i pohodi na Araratu u Turskoj i Kavkaz. Ona je dospela na visine preko 5.000 metara.

Marina se popela dva puta u jednom danu na Elbrus (5.642 m) koji je ujedno i najviši vrh u Evropi i njen vrh sada krase zastave Srbije i Vrnjačke Banje. Sa sobom je nosila jedan zanimljivi transparent sa brojem 100.

- Što se tiče Elbrusa to mi je neka želja bila koja je u meni tinjala dve godine, ali zbog korone se ostvarila tek ove godine. Dva puta sam se popela na vrh, kako bi vam rekla, zato što sam mogla, zato što sam trenirala i imala veliku želju. Ove godine je 100 godina od otkrića dijabetesa i to je bio način da ja to proslavim. Tako da sam osvojila zapadni Elbrus. Uslovi su bili idelani, moja drugarica je bila tu uz mene - rekla je vesela Marina za Jutarnji program na RTS-u.

Printscreen/RTS

 

 

Da li su uslovi bili naporni za penjanje to samo ona zna. Velika fizička snaga je potrebna da bi neko osvojio ovaj vrh, a zamislite čak dva puta.

- Tog dana su nama bili odlični uslovi. Temperatura je bila dobra, ali je tokom noći bilo dosta hladnije. Elbrus je teška i zahtevna planina u kondicionom smislu gde vi morate da izdržite 10-12 sati na nogama, koliko traje uspon i silaženje sa planine. Neko ko voli ovo, ne bi trebalo da predstavlja nikakav problem - rekla je ona.

Njoj je pre 13 godina dijagnostikovan dijabetes tipa jedan, ali je to ne sprečava da ona ostvari svoje planinarske želje. 

- Za dijabetes je bitna fizička aktivnost, šetnja, a onda vi sami sebi pomerate te granice i tako od šetnje po parku dođete na visinu preko 5.000 metara - rekla je ova hrabra žena, a potom objasnila šta za nju znači broj 100 kojeg je nosila kao transparent tokom uspona.

Printscreen/RTS

 

 

- Kao što sam rekla, ove godine je tačno 100 godina od otkrivanja dijabetesa, tako da je jedna kompanija meni pomogla u ostvarenju svog sna i način da proslavim te godine. To je kompanija koja se zalaže za zdrav život i oni su mi pomogli i finansijski - rekla je Marina.

- Svaki novembar je mesec dijabetesa i kroz razne fizičke aktivnosti mi ćemo polako da podižemo svest ljudi što se tiče ove bolesti. Redovne šetnje i redovno uzimanje terapije, redovna ishrana i redovan san je jako važno - dodala je ona.

A ovo nije kraj, Marina Avramović ima još planova i želi da osvoji još svetskih vrhova.

- Sledeće je Akonkagva (planina u Argentini). Ja se nadam već u januaru mesecu. Radim na tome što se tiče fizičkih priprema, čuvam zdravlje, što bih poručila svim ljudima - završila je ona.

Zaključimo sada. Najbolji lek za ovu bolest je što više fizičke aktivnosti i što više provedenog vremena na svežem vazduhu.

Komentari (0)
Loading