Tereza godinama JEDE KAMENJE: Kaže da joj se dopada njihov ukus, posebno kada ISISAVA BLATO iz njih (FOTO)

Vesti 24.04.2023 19:30 1

Kada se ljudi osećaju sumorno, često posežu za čokoladom, kesicama čipsa ili drugim poslasticama

Tereza godinama JEDE KAMENJE: Kaže da joj se dopada njihov ukus, posebno kada ISISAVA BLATO iz njih (FOTO)

Printscreen/Youtube

Ponekad se na ovaj način nose i sa sukobima ili tugama. Tereza ​​Videner, 45, iz Bedforda u Virdžiniji, godinama je jela kamenje da bi podigla raspoloženje.

Medicinska radnica Tereza ​​Videner je godinama patila od Pika bolesti, zbog čega su oboleli opsednuti jedenjem čudnih predmeta, od sunđera preko gipsa za zidove do tkanina. Tereza jede kamenje. Ipak, nešto se u njenom životu promenilo već neko vreme – otkrila je žena da joj ljubav pomaže da prevaziđe neverovatnu naviku.

Svake nedelje pojede više od kilograma kamenja, a tokom celog života je pojela preko 1.360 kilograma kamenja, što je ekvivalentno težini kita. Kada su joj teški dani, Tereza poseže za šakom šljunka i kamenja koje je sakrila u posebnom kuhinjskom ormariću. Drugi oboleli od Pike jedu sve, od sapuna i sunđera do sijalica. Ovo je jasno povezano sa emocijama.

„Ako se osećam loše, jedem mnogo više jer me to uteši“, kaže ona. „Za utehu, tu su kada sam nervozna“, objašnjava ona.

Tereza ​​Videner bira mekše i lomljivije stene za koje zna da se lako mogu raspasti. Sakuplja ih dok šeta po komšiluku. Ona bira one koje joj se najviše dopadaju. Ističe da joj se dopada njihov zemljani ukus i voli da isisava blato iz njih. Žvaće svoje "poslasice" samo jednom stranom zuba i uverena je da su joj zubi zbog toga ojačali. Tereza ​​je otkrila novinarima da je u poslednje vreme manje jela kamenje. Sve zbog ljubavi. Nakon što se udala za Džima, dobila je podršku i prihvatanje od njega.

Veruje se da nekontrolisana žudnja kod obolelih može biti posledica nedostatka određenih minerala u ishrani.

Neka stvorenja u životinjskom carstvu, kao što su vukovi, kornjače i kokoške, takođe jedu kamenje da bi pomogli varenje. Ali to je stanje koje se retko viđa kod ljudi.

Pika je iznenađujuće česta. Stručnjaci kažu da čak 21 odsto dece uzrasta od jedne do šest godina može da pati od toga u nekoj fazi.

Pika potiče od latinskog i znači svraka – ptica koja je poznata po tome što jede gotovo sve. Pojavio se u medicinskim tekstovima još 1563. godine i veruje se da je čest kod trudnica.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (1)
Loading
Pa ja
22.06.2023 22:47

More Pika jede sve