Budite oprezni, OVO može da bude OPASNO: Ove namirnice NIKAD nemojte da perete pre kuvanja

M. G. Vesti 02.03.2022 12:00 0

Iako zvuči paradoksalno, pranje nekih namirnica može biti uzrok širenja bakterija, pa i trovanja

Budite oprezni, OVO može da bude OPASNO: Ove namirnice NIKAD nemojte da perete pre kuvanja

Unsplash

Prehrambeni stručnjaci objašnjavaju koja su pravila oko pranja hrane, odnosno koje namirnice nipošto ne bi trebalo prati pre kuvanja.

Jaja

Postoji posebna supstanca koja se u industrijskoj proizvodnji i prodaji stavlja na jaja, a njena namena je zaštita jaja od bakterija. Voda uništava tu zaštitu, pa zato jaja ne bi trebalo da perete, već da normalno kuvate i potom oljuštite.

Piletina

Pranjem sirove peradi zbog prskanja vode kapljično širi se kampilobakterija, navodi Food Standards agencija iz Velike Britanije. Ona je ustanovila da dve petine osoba sirovu piletinu pre pripreme opere. Ali, upozoravaju, kapljice vode koje se odbijaju odgovorne su za prenos navedene bakterije na kožu, radne površine, odeću i kuhinjsku opremu.

Shutterstock

 

 

Zabranu pranja sirove peradi, navode u FSA, treba shvatiti ozbiljno jer kampilobakterija može prouzrokovati opasne bolesti, pa čak i smrt, prenosi Espreso. Ono što možete učiniti jeste da se pobrinete da je piletina koju pripremate dobro pečena ili kuvana i da nakon tretiranja mesa dobro operete ruke.

Ostalo meso

Zabrana pranja ne odnosi se samo na perad, već i ostalo meso poput govedine, svinjetine i jagnjetine, jer i kod njega dolazi do širenja bakterija po kuhinji prilikom pranja. Bakterija se na mesu jednostavno uništava visokom temperaturom, bilo da ga kuvate ili pečete. Dobro bi bilo pre kuvanja višak mesnog soka sa površine obrisati papirnatim ubrusima, a nakon rukovanja s mesom, obavezno operite ruke toplom vodom i sapunom.

Testenina

Kulinarski šefovi pranje testenine smatraju najvećim grehom koji možete da počinite, jer voda uklanja skrob koji pomaže da se bolje apsorbuje umak koji ćete poslužiti s njom.

unsplash.com

 

Tako testenina ne bi trebala da se pere ni nakon kuvanja, a jedini su izuzeci testenina koju ste skuvali za salatu ili wok koji ćete dorađivati u tiganju.

Pečurke

Ove namirnice zbog svoje sunđeraste strukture sa velikom moći upijanja nikad ne treba prati ili potapati u vodi. Ako vam se čine prljave, ogulite ih sa nožićem ili ih obrišite papirnatim ubrusima. Pečurke treba guliti samo ako je došlo do promene boje, a bez obzira na boju treba iseći donji deo drške pečurke.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading