Stari recept za MLADENČIĆE: Uvek su POSNI, a ovako su ih spremale naše BAKE, vezuju se za VELIKI pravoslavni običaj

M. G. Vesti 21.03.2022 09:00 0

Mladenčići se uvek spremaju posni, jer padaju u vreme Velikog Vaskršnjeg posta.

Stari recept za MLADENČIĆE: Uvek su POSNI, a ovako su ih spremale naše BAKE, vezuju se za VELIKI pravoslavni običaj

Shutterstock

Za praznik koji se u Srbiji obeležava 22. marta, tradicionalno se pripremaju mladenčići - pogačice sa medom koje se služe svim gostima.

Mlade domaćice mese 40 okruglih kolačića, peku i premazuju medom, čime se izražava želja da brakovi sklopljeni te godine, budu slatki.

Sastojci: 

- 600 gr mekog brašna

- 300 ml mlake vode

- 45 svežeg kvasca

- 2 kašičice šećera

- 1 kašičica soli

- 3 kašike maslinovog ulja

- med za premazivanje

Priprema

U mlaku vodu staviti šećer, izmrviti kvasac i ostavi da kvasac nadođe. U odgovarajuću posudu staviti maslinovo ulje, dodati nadošli kvasac, so i sa brašnom zamesiti glatko testo.

Posudu sa testom pokriti sa čistom krpom i ostaviti na toplom mestu 30 minuta da testo nadođe. Na pobrašnjenu radnu površinu izručiti nadošlo testo.

Oklagijom razvudi testo na 1 cm debljine, a zatim sa čašom ili nekom okruglom modlom vaditi krugove. Veoma je važno voditi računa da ne ostane testa, već da se svo testo potroši za 40 kolačića.

Ako vam i ostane višak testa, svo preostalo testo stavite u poslednji 40-i kolačić.Slagati na podmazan pleh ili obložen papirom za pečenje. Pokriti sa krpom i ostaviti još 30 minuta da kolačići nadođu.

Nadošle kolačiće premazati sa uljem. Ako u vreme kada su Mladenci ima rascvetalih voćki, otkinuti grančicu i njome na 4-5 mesta izbockati površinu mladenčida .

U slučaju da nema,u tu svrhu upotrebite grančicu bosiljka.

Staviti da se peku u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20-25 minuta. Pečene mladenčiće,dok su još vrući, premazati medom i ostaviti da se prohlade pre služenja.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading