Čika NIKOLA je vodio mnoge poznate KAFANE po Beogradu, a ovo je bio njegov TAJNI recept za najbolji ŠUMADIJSKI ČAJ!

Vesti 05.11.2021 11:54 0

Ovaj recept za vruću rakiju ili "Šumadijski čaj" zasnovan je na iskustvima čika Nikole koji je vodio poznate kafane u Beogradu: "Marš na Drinu", "Smederevo", "Prešernova Klet" i još mnoge

Čika NIKOLA je vodio mnoge poznate KAFANE po Beogradu, a ovo je bio njegov TAJNI recept za najbolji ŠUMADIJSKI ČAJ!

Shutterstock

Grejanje žestokih alkoholnih pića nije neuobičajeno ali se ovaj način konzumacije ipak vezuje za prostor centralne Srbije

Sastojci: 5,5 dl rakije (slabijeg kvaliteta), 0,5 dl ruma, 4,5dl vode i 250g šećera. 


Priprema:

Šećer stavi u sud i lagano otapajte. Poželjno je staviti sasvim malo vode, jednu kašičicu do dve ukoliko je vatra jaka da ne bi došlo do zagorevanja donjeg sloja šećera koji kasnije kvari aromu pića. Kada šećer počne da poprima braonkastu boju prelite ga vodom, pošto se sve lepo sjedini dodajte rakiju.

Ukoliko u rakiji postoji izvesna količina metil alkohola, njegova tačka ključanja je oko šest stepeni niža od tačke ključanja etil alkohola. Kod takve rakije kada započne pojava prvih sitnih mehurića njihov intenzitet počinje prividno da slabi posle 10ak sekundi  sa tendencijom smanjenja, pa tek nakon toga  ponovo počinje strujanje, što je znak da je metil ispario.

Drugi intenzivniji nalet ključanja znak je da je počelo isparavanje etila. Kod kvalitetne rakije koja ne sadrži otrovni metil alkohol ova pojava izostaje.

Rakija je u tom trenutku (kada baci prvi ključ) skoro gotova. Kada se skloni sa vatre treba u tu količinu dodati bar oko 0,5dl ruma, čija aroma neće dominirati ali će neverovatno doprineti neponovljivoj aromi šumadijskog čaja.

Zavisno od ukusa u ovako pripremljeno piće može se dodati po želji još izvesna količina šećera, ko voli slađe, ali previše slatka rakija pravim poznavaocima kvari uživanje.

Komentari (0)
Loading