OVO je znak da vam je ČETKICA za zube dotrajala: Odmah je promenite, prete vam NASLAGE, karijes i BOLESTI DESNI

M. G. Vesti 08.04.2022 10:23 1

Koliko zapravo često treba menjati četkicu za zube kako ne bismo ugrozili oralno zdravlje?

OVO je znak da vam je ČETKICA za zube dotrajala: Odmah je promenite, prete vam NASLAGE, karijes i BOLESTI DESNI

unsplash.com

Redovno i pravilno pranje zuba garancija je njihovog zdravlja. Međutim, ako četkica koju koristite iz bilo kog razloga nije adekvatna to može da umanji “rezultate” pranja. Stomatolozi kažu da zube treba prati minimum dve minute i posle svakog obroka. Pranjem zuba uklanjamo ostatke hrane, bakterije, kamenac… i sve ono što dovodi do karijesa, kvarenja zuba i ostalih oralnih problema.

Prvo, trebalo bi da obratite pažnju na vlakna (dlačice) četkice za zube. Ako više nisu tako krute ili su promenile boju – to vam govori da treba da je zamenite. Ako primetite da se među vlaknima nakuplja pasta za zube i to je znak da je njen rok istekao, te da se veliki broj bakterija nalazi na vašoj četkici.

Takođe, ako vlakna ispadaju i troše se – četkicu bacite u smeće. I proizvođači četkica za zube i stomatolozi su saglasni da bismo četkicu za zube trebali menjati svaka tri do četiri (maksimalno) meseca.

Ako je četkica promenila boju i oblik i vlakna više nisu toliko kruta – onda je “sav trud uzalud” jer takva četkica više nije efikasna i ne može dobro da očisti zube. Zabluda je i da će zubi biti bolje oprani ako trljamo zube jače i duže. Velika greška. To samo može oštetiti gleđ i izazvati iritaciju desni.

Čim četkica izgubi svoju čvrstinu i počne da se oštećuje, vreme je da je promenite. Ako mislite da je to "pametovanje" i da nema potrebe toliko često menjati četkice, znajte da ako ih predugo koristite, na njima ostaju bakterije, kao i ostaci hrane, što može da dovede do pojave karijesa ili bolesti desni.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (1)
Loading
Tanja
08.04.2022 13:34

slazem se sa svim, cak i kad nema znakova propadanja treba ih promeniti, ljudi grese i misle da su paste najvaznije a zapravoje cetkica i tehnika pranja. desni krvare, bole i moj izbor je bila 100% prirodna zubna pasta sa zeolitom, znaci to je prirodno, međutim dok nisam uzela cetkicu za zube sa mekim vlaknima nista mi nije bilo bolje....