Preminula Vivijen Vestvud: Od domaćice sa keceljom do PANK bake o čijim modnim kreacijama je pričao ceo svet

J.V. Vesti 29.12.2022 22:45 0

Vivijan Vestvud preminula je u 81. godini, prenosi BBC

Preminula Vivijen Vestvud: Od domaćice sa keceljom do PANK bake o čijim modnim kreacijama je pričao ceo svet

Profimedia

 

Pank baka, kako su je zvale mlađe generacije, karijeru dizajnera započela je sasvim slučajno. Bila je jedna od najpoznatijih dizajnera Velike Britanije, uvek ekstravagantna, neobična i bez dlake na jeziku. 

U svojim dvadesetim Vivijen je bila uzorna supruga i majka, išla je u crkvu, oblačila se konzervativno i živela kao svaka druga domaćica u Engleskoj. Tada se desilo nešto neočekivano, što je promenilo istoriju ne samo mode već i pogleda na modu i pop kulturu. Upoznala je Malkoma Meklarena,  koji će nešto kasnije postati menadžer kultnog benda Seks Pistols. 

Meklaren je mladoj Vivijen pričao o politici i poeziji, a kako je izrađivao nakit tokom školovanja, upravo on je naveo Vestvudovu da počne da se igra sa modom. Otvorili su prodavnicu i bili među pionirima jednog od najvećih pokreta moderne istorije. Vestvudova i Meklaren su postal sinonim pank revolucije koja je promenila i muziku i modu.

Tokom 80-ih pank je postao istorija, a Vivijen je inspiraciju nalazila u istoriji, ostajući uvek aktuelna i provokativna. Sam početak 90-ih joj donosi nagrade za najboljeg britanskog dizajnera, što joj daje samo još više podstreka da bude drugačija, zanimljivija, ali i popularnija.

Preminula Vivijen Vestvud: Od domaćice sa keceljom do PANK bake o čijim modnim kreacijama je pričao ceo svet

Profimedia

 

 

Kada je 2003. godine muškim manekenima nakačila plastične grudi, čitav modni svet je zaboravio na ostatak nedelje mode u Londonu, jer je Vivijen ukrala pažnju. Ali njene šokante kreacije nisu tu samo da bi stvorile medijsku pompu, jer Vivijen često šalje političke poruke kroz svoje kreacije. Tokom izložbe u njenu čast, održane 2009. godine u Viktorija i Albert muzeju, Vivijenova je izjavila da teško da iko veruje u bolji svet. Godinu dana kasnije se pridružila anti-kapitalističkim protestima, a kao pravi pripadnik radničke klase 30 godina je živela u stančiću koji je plaćala 400 dolara mesečno i na posao išla biciklom.

Učestvovala je u brojnim kampanjama koje su podržale borbu protiv gladi u svetu. Iako uticajna i nezamenljiva, Vestvudova tvrdi da ljudi nikada nisu bili ružnije obučeni, kao i da je cilj mode zapravo ostati potpuno nag.

Sin Vestvudove i Meklarena, Džo je osnivač brenda Agent Provocateur, dok je stariji Ben erotski fotograf.

 

Komentari (0)
Loading