Sve žene ovo rade i zbog toga dobijaju BORE: Evo kako da zaštite lice i budete mladolike

Vesti 16.04.2023 20:00 0

Uobičajene navike mnogo utiču na kvalitet naše kože

Sve žene ovo rade i zbog toga dobijaju BORE: Evo kako da zaštite lice i budete mladolike

Shutterstock

Verovatno nikada ne biste pomislili, ali prekomerna upotreba elektronskih uređaja može da utiče na prekomerno pojavu bora.

Često ujutro prvo posegnemo za telefonom, provodimo sate ispred laptopa na poslu, a uveče se dekompresujemo gledajući TV.


Svetlost koju emituju ovi uređaji naziva se „plavo svetlo“. To je svetlo kraće talasne dužine koje se može naći u svemu, od sijalica do mnogih svakodnevnih elektronskih uređaja, uključujući pametne telefone, laptopove, televizore sa ravnim ekranom i tablete. Stručnjaci su ranije upozoravali da svetlost naših telefona i tableta podstiče „epidemiju deprivacije sna“. Ali studije su takođe sugerisale da bi produženo izlaganje plavoj svetlosti moglo da ošteti našu kožu, kao i san.

Stručnjak za kožu za Digital Defence, dr Džoana Vord je ranije rekla za The Sun: „Plavo svetlo visoke energije može da izazove značajna oštećenja očiju i kože uzrokujući ubrzano starenje – ne samo zbog direktnog izlaganja, već i zbog sposobnosti naše kože da se sama popravi.

Istraživanje koje datira iz 2018. pokazalo je da izlaganje plavoj svetlosti čak i sat vremena može da izazove reaktivne vrste kiseonika (ROS), molekule koji su povezani sa preranim starenjem u koži. Aktuelnija studija iz 2023. takođe je povezala ROS sa oštećenjem kože i bržim starenjem, iako je istakla da „precizan proces još uvek nije u potpunosti poznat“.

Ali dr Kameron Roksar, sertifikovani dermatolog i vanredni klinički profesor dermatologije u bolnici Mount Sinai, rekao je za Insajder da nijedan od ovih radova ne ukazuje na plavo svetlo koje izaziva bore i tamne fleke.


„Klinički, nemamo dokaza“, rekao je on, ukazujući na studiju iz 2020. godine.

Kako možete zaštititi kožu od plave svetlosti?

Bez obzira da li su teorije stručnjaka o plavoj svetlosti definitivno dokazane ili ne, postoji nekoliko načina na koje možete zaštititi svoju kožu.

Jedna stvar koja je dokazana je da izlaganje plavoj svetlosti može da ometa vaš san. Osim što stvara stres i tako utiče na vaše telo, stručnjak za san i nesanicu, Hussain Abdeh je rekao da duži vremenski period bez adekvatnog sna takođe može da obeleži vašu kožu. Natečene oči, bledilo, suva koža i smanjena proizvodnja kolagena - što uzrokuje bore - samo su neki od simptoma koje je pomenuo. U međuvremenu, istraživanje brenda za negu kože YourGoodSkin iz 2019. pokazalo je da su žene koje su spavale premalo sklonije izbijanju bora i flekama. Dakle, dobijanje preporučenih sati sna - između sedam i devet sati za odrasle - je verovatno najbolja stvar koju možete učiniti za svoju kožu. Iako imate manje kontrole nad time koliko vremena provodite za radnim računarom, smanjivanje gledanja TV-a pre spavanja može biti od koristi.

Nanesite vitamin C serum

Dr Joshua Zeichner, vanredni profesor na Mount Sinai i direktor kozmetičkih i kliničkih istraživanja u bolnici Mount Sinai, preporučio vam je da uključite serum vitamina C u svoj režim nege kože. Ovo će osvežiti vašu kožu i neutralisati štetu po životnu sredinu, rekao je za Insajder.

Koristite kremu za sunčanje

Mnogi dermatolozi već preporučuju da nosite kremu za sunčanje kada izađete napolje, kako biste smanjili štetne efekte sunca na vašu kožu. Ali dr Zeichner je rekao da bi trebalo da je primenjujete čak i ako ne izlazite napolje - sunčeva svetlost i dalje može da utiče na vašu kožu u zatvorenom prostoru, a naizgled, tako i svetlost sa vaših uređaja.

BONUS VIDEO


 

 

Komentari (0)
Loading