Engleski JEZIK i forsiranje DECE: U KINI to rade od trećeg meseca, a situacija u Srbiji je slična!

Vesti 30.12.2021 13:25 0

Mnogi roditelji se pitaju kada je pravo vreme da dete upišu na časove stranog jezika

Engleski JEZIK i forsiranje DECE: U KINI to rade od trećeg meseca, a situacija u Srbiji je slična!

Shutterstock

Zvaničan odgovor na ovo pitanje se teško može dati. Mnogo je faktora koji utiču na spremnost dece da prihvate drugi jezik, počev od toga koliko su usvojili maternji jezik, da li su im roditelji bilingvalni, da li žive u inostranstvu i slično...

Veoma je bitna i spremnost deteta, kao i činjenica da li dete u vrtić i da li mu je pohađanje nastave ponuđeno u okviru poznate grupe. Ovo je dobar preduslov da dete počne sa časovima ranije.

Da li roditelji forsiraju decu?

Mališani sve ranije polaze na vanškolske aktivnosti, a strani jezik je na vrhu liste. Neka deca počinju da ga uče sa tri ili četiri godine, dok se druga upoznaju sa  stranim jezikom tek kada krenu u Osnovnu školu. Međutim, ono što definitvno izaziva pažnju su škole stranih jezika koje imaju polaznike koji su napunili svega tri meseca. Pitanje je da li ovaj pristup uopšte ima smisla, s obzirom na to da se radi o deci koja još uvek nisu sposobna da savladaju osnove maternjeg jezika.

U Kini ovo prelazi u tradiciju

U kineskim privatnim vrtićima potpuno je normalno da bebe do dve godine starosti pohađaju časove engleskog jezika. Milorad Lukić, koji u Kini predaje engleski jezik, već nekoliko godina, tvrdi da je najmlađi ućenik ili "učesnik" imao svega 4 meseca.  Na pitanje kako uopšte izgledaju ovi časovi Milorad odgovara da se više svode na dadiljanje, ljuljanje beba i pevanje pesmica. Sa decom starijom od 14 meseci se može aktivno raditi, ali njegov je utisak takav, da ranije ne bi trebalo dovoditi decu. Uprkos svemu, on dodaje i da su roditelji izuzetno zadovoljni i da smatraju da je to koristan način da sa detetom provedu vreme. Naravno, bebe ne ostaju same na časovima, već su roditelji sve vreme prisutni.

Kada je onda pravo vreme?

Pravo vreme je, po mišljenju psihologa, ono kada dete svesno prihvata ideju učenja jezika. U slučaju, kada je dete mlađe, možete ga odvesti na probni čas i videti kako reaguje. Ako dete odbija časove, odustanite, kako ne biste stvorili detetu odbojnost.

 

 

 

Komentari (0)
Loading