Majka blizanaca umrla zbog greške MEDICINSKE SESTRE: Sada porodica traži BASNOSLOVNU svotu novca za izgubljeni ŽIVOT

K.Ć Vesti 18.01.2022 20:00 0

Ana Kolč (36), koja se borila sa zdravstvenim problemima na klinici prirodne medicine u Poznanju, umrla je zbog greške medicinske sestre. Navodno joj je data pogrešna doza leka. Sada porodica preminule traži 400.000 evra odštete

Majka blizanaca umrla zbog greške MEDICINSKE SESTRE: Sada porodica traži BASNOSLOVNU svotu novca za izgubljeni ŽIVOT

Shutterstock

Tragedija, koja je rezultirala smrću Ane Kolč, dogodila se u januaru 2019. Žena je tada ostavila osmomesečne blizance. Žena je umrla u klinici za prirodnu medicinu u Poznanju, gde je medicinska sestra babica Lucina P. navodno dala pogrešnu dozu supstance koja je korišćena u njenom lečenju, a koja je bila toksična za ljudski organizam, prenosi „Glos Vielkopolski“.

Ana Kolč se žalila na razne zdravstvene tegobe i lečila je kod raznih specijalista, ali niko od njih nije postavio preciznu dijagnozu. Žena i njen suprug Maciej Kołač odlučili su da potraže pomoć u privatnim medicinskim ustanovama koje su trebale da se specijalizuju za lečenje teških bolesti. Ana Kolč je konačno pronašla lekara u Gdinji koji je, prema rečima njenog muža, izjavila da zna način da izleči ženu. 

Ana Kolč je imala šansu da preživi da medicinska sestra nije prikrila svoju grešku

Lekar iz Gdinje počeo je da leči Anu Kolč infuzijama vitamina i lekova. Prvi je dat u Tri-Citi-u, sledeća dva u Varšavi, a sledeći u Poznanju, kako je rekao Maciej Kolač:

- Moja supruga je četiri puta bila na klinici u Poznanju. Infuziju je dao bolničar. Medicinska sestra je to uradila prošli put. Onda je pogrešila...

Ana , kao i drugi pacijenti klinike koji su koristili intravenske infuzije, imala je individualnu karticu u kojoj su bili upisani nazivi supstanci i njihove proporcije. Lekovi su davani kapanjem. Ova 36-godišnjakinja je trebalo da dobije DMSO i perhidrol, odnosno vodonik-peroksid. Dana 14. januara 2019. godine, kada je pacijent došao u kliniku da dobije još jednu infuziju, Lucina P. je sama pripremila rastvore koje je dala Ani u dve kapi. Nažalost, ovoga puta nije sve išlo po planu i pacijentkinja je nakon 20-30 minuta prijavila da se loše oseća.

Lucina P. je tada shvatila da je pogrešila. Isključila je drip i otišla na recepciju, gde joj je, na njen zahtev, uručen prethodno razvijen postupak davanja vodonik-peroksida. Medicinska sestra je zatim rekla ostalim zaposlenima da je najverovatnije pogrešila u dozi perhidrola koju je primila. Prema kasnijim saznanjima, pacijent je dobio vodonik-peroksid u toksičnom procentu koji je višestruko premašio propisanu dozu.

Kao rezultat greške Lucine P., Ana Kolč je izgubila svest i hitna pomoć je pozvana u kliniku. Lucina P., umesto da otkrije da je 36-godišnjakinja uzimala veoma visoku dozu perhidrola, izjavila je da se njeno zdravlje pogoršalo nakon što joj je dat DMSO drip.

- Kako se navodi u veštačenju, bolničari su, nakon što su od medicinske sestre dobili informaciju da je uzrok situacije DMSO, tretirali incident kao toksikološko trovanje. Veštaci su naveli da ako su bolničari znali da je u pitanju trovanje vodonik-peroksidom, onda biste mogli da vas uputite na hiperbarično lečenje, što bi moglo da spase pacijenta - rekao je za „Glos Vielkopoljski” Kšištof Ščepanjski, partner u Grzibkovski Guzek i Partnerzi.

Ana Kolč je pala u akutnu kardiopulmonalnu insuficijenciju i umrla je 15. januara 2019. Tužilac je optužio Lucinu P., koja je konačno priznala krivicu, da je pacijentkinju izložila neposrednom riziku od gubitka života ili ozbiljnog oštećenja zdravlja. Lucina P. je izrazila spremnost da se dobrovoljno podvrgne kazni, ali je navela da „nema osećaja da je to (delo za koje je optužena) učinila svesno”.

Sud je osudio Lucinu P. na 1,5 godinu zatvora, dosudio je više od 2.000 evra za Maciej Kolača i zabranio joj da radi kao medicinska sestra 3 godine. Važno je da, iako je presuda pravosnažna, Lucina P. i dalje radi i radi kao babica u bolnici u Poznanju – u ovom slučaju postupak vodi okružni komesar za profesionalnu odgovornost medicinskih sestara i babica u Poznanju.

14. januara ove godine. pokrenuta je tužba pred sudom tražeći isplatu od Lucine P. i klinike u kojoj se lečila Ana Kolč, po 132.300  evra kompenzacija za decu preminule pacijentice i njenog supruga Macieja, koja ukupno iznosi oko 400.000 evra. Tužba je sadržala i zahtev za dečju penziju za period od 1. februara 2019. do 31. januara 2022. u iznosu od po 16.000 evra po detetu mesečno do punoletstva.

Komentari (0)
Loading