Savremeni roditelji PREVIŠE dopuštaju DECI: Mnogo rade, a vreme koje provode zajedno ispunjavaju tako što sređuju za njima!

Vesti 20.01.2022 12:30 0

Prema novijim istraživanjima roditelji moraju da sređuju igračke nakon igranja gotovo 1500 puta godišnje

Savremeni roditelji PREVIŠE dopuštaju DECI: Mnogo rade, a vreme koje provode zajedno ispunjavaju tako što sređuju za njima!

Shutterstock

Istovremeno istraživanje "Pev Research Center-a" pruža uvid u to kako današnji roditelji podižu svoju decu i postavljaju temelje za njihovu budućnost. Većina roditelja kaže da dobro rade posao podizanja svoje dece, ali se neki očigledno suočavaju sa više izazova od drugih. Finansijski stres može uticati na sveukupni osećaj blagostanja roditelja i njihove procene o tome kako se ponašaju kao roditelji.
Većina je zadovoljna količinom vremena koje provode sa svojom decom, ali u isto vreme, značajna manjina tvrdi da se uvek oseća kao da negde žuri, a  roditeljstvo definiše kao zamorno i stresno, barem u nekim slučajevima.

Veliki procenat roditelja danas  opisuju  svoju decu kao neurednu i neorganizovanu. Roditelji su priznali da često moraju da podsećaju decu da pospreme svoje igračke, u proseku pet puta nedeljno. Uz to,  navode da moraju barem tri puta nedeljno moraju da podstiču decu da raspreme svoj krevet.

Ovo je posebno frustrirajuće kada uzmemo u obzir da bi slobodno vreme trebalo kvalitetno ispuniti.

Roditelji kažu da neurednost  izuzetno utiče na nihovo raspoloženje. Nedostatak organizacije često ih tera  pokupe stvari, a polovina ispitanih tvrdi da bi pre dovršili obaveze deteta, nego reskirali da ih njihovo dete obavi loše.

Ako ne želite da dragoceno vreme  provodite u sređivanju, postoji nekoliko dragocenih saveta uz koje će vaš mališan naučiti da sam sređuje igračke.

Čistite zajedno u početku

Uključite dete od malih nogu u kućne poslove. Čak i kad vam to deluje neprikladno, jako je važno da dete bude uključeno čim se steknu uslovi. Ovo će doprineti tome da detetu skupljanje igračaka postane rutina, a kad budu stariji lakše će usvajati obaveze.

Objasnite detetu zašto je čišćenje neophodno

Vama je to očigledno, ali vašem predškolcu sigurno nije. Recite mu da, ako se igračke ne odlože na pravo mesto, neko mogao da se spotakne i povredi, takođe mu stavite do znanja da će se delovi tako lako izgubiti, a igranje sledeći put neće biti  zabavno.

Uredite prostor tako da bude prilagođen deci, a ne vama

Stavite nalepnice sa slikama na fioke i kante za igračke, kako bi deca naučila gde je neophodno odložiti igračke. Savet je da dete nacrta  slike određenih predmeta poput kocke, lopte ili plišane igračke, koji se stavljaju u svaku fioku ili na svaku policu. Ispod slike uredno napišite naziv predmeta, tako će deca kasnije lakše prepoznavati reči. Ovo će i vama i deci olakšati sređivanje u budućnosti.

Komentari (0)
Loading