STRUČNJACI ZA DRUŠTVENE MREŽE su sigurni: OVIH SEDAM stvari treba ODMAH da uklonite sa svog "FACEBOOK" naloga!

Vesti 08.02.2022 17:45 0

Džejk Mur, specijalista za sajber bezbednost u ESET-u kaže da "Facebook" i dalje nudi mnogo dobrih opcija, ali da je cena njegovog korišćenja naša privatnost

STRUČNJACI ZA DRUŠTVENE MREŽE su sigurni: OVIH SEDAM stvari treba ODMAH da uklonite sa svog "FACEBOOK" naloga!

EPA

Sada više nije tajna da ova društvena mreža prikuplja privatne podatke svojih korisnika i prati njihovu lokaciju sa telefona. Zbog toga se mnogi odlučuju da obrišu svoje naloge. Ako vam je ipak žao da to uradite, možete da obrišete ovih sedam stavki, kako biste zadržali privatnost.


1. Vaša adresa i lokacija

 Većina ljudi ne deli svoju adresu na mreži. Međutim, „prijavljivanje“ i geografsko označavanje fotografija mogu da odaju vašu adresu, a da toga niste svesni. Ako sve vaše geografske oznake, čak i one izmišljene, upućuju na istu lokaciju, neko bi mogao da shvati gde živite.


2. Fotografije dece

Prvo, ako nisu vaša deca, uvek tražite dozvolu pre nego što objavite. Čak i tada, pazite koje fotografije birate. Vi zapravo ne znate ko gleda ove fotografije; stoga izbegavajte bilo kakve golišave slike. Takođe, izbegavajte da kažete u koju školu idu ili da li su dovoljno stari da budu sami kod kuće. Izbegavajte da odajete njihove pritane stvari, jer im to u budućnosti možda neće prijati. Internet je zauvek, pa pustite decu da odrastu da naprave sopstveno onlajn nasleđe po sopstvenom izboru


3.Detalji o odmoru i društveni planovi

Generalno, nikada nije dobra ideja objavljivati planove na određenim lokacijama i u određenom vremenu. Naravno, možete objaviti slike svojih putovanja i društvenih sastanaka, ali nemojte biti eksplicitni u pogledu vremenskog okvira. 

4. Kreditna kartica i finansijske informacije

Očigledno je loša ideja objavljivati slike kreditnih kartica na društvenim mrežama. Međutim, takođe je bolje da ne otkrivate koju banku koristite i svoj prihod, čak ni posredno.


5.Broj telefona

U zavisnosti od  podešavanja privatnosti, vaš broj telefona može biti dostupan svim vašim "Facebook" prijateljima, čak može biti dostupan javnosti. Ovo je loša vest jer je vaš broj telefona često povezan sa nalozima drugih društvenih medija, kao i sa vašim bankarskim i medicinskim podacima i kućnom adresom. 
 


6. Vaš rođendan

Detalji poput vašeg rođendana mogu izgledati bezazleno; međutim, oni bi mogli da obezbede hakerima lične podatke koji bi mogli biti povezani sa vašim bankarskim, medicinskim ili nalozima na društvenim medijima.


7. Vaš ceo nalog

Postoji bezbroj nedoumica koje su u vezi sa ovom društvenom mrežom. Fejsbuk prikuplja ogromne količine podataka o svakom korisniku, a uključuje i njihovo praćenje preko pametnih telefona. Pored toga, prati vašu istoriju preko drugih aplikacija i veb lokacija kako bi oglašivači bolje ciljali vaša interesovanja. Možda biste želeli da izbrišete ceo nalog i završite sa njim. Samo budite sigurni da kliknete na „izbriši“, a ne na „deaktiviraj“. Deaktivacija će i dalje zadržati vaše podatke na veb lokaciji.

 


 

Komentari (0)
Loading