NEVAŽEĆE KRŠTENJE Sveštenik dao ostavku nakon što su otkrili da 26 godina pogrešno izgovara MOLITVU!

K.Ć Vesti 22.02.2022 08:00 0

Crkva u Arizoni je otkrila da je jedan katolički sveštenik punih 26 godina pogrešno izgovarao reči tokom krštenja, te će sada na hiljade vernika morati opet da se krste

krštenje

Shutterstock

Otac Andres Arango dao je ostavku iz parohijske crkve Svetog Grigorija u Feniksu ranije ovog meseca nakon što su vođe biskupije otkrili da je godinama greškom koristio frazu “mi vas krstimo” umesto “krštavam te”.

Njegova greška znači da će bezbroj krštenja – što je neopoziv uslov za spasenje u katoličkoj teologiji – morati ponovo da se izvrši. A neki vernici bi mogli da otkriju da njihovi brakovi nisu priznati.

- Nevažeće krštenje… poništava sve naredne sakramente, posebno krizmu, venčanje i svete redove“ - rekla je biskupija Feniks na veb stranici namenjenoj da odgovori na pitanja parohijana.

Objavljujući ostavku sveštenika, biskup Feniksa, Tomas Olmsted, pozvao je vernike da se “pridruže u molitvi za oca Andresa i za sve one koji će biti pogođeni ovom nesrećnom situacijom”.

U međuvremenu, skrušeni otac Arango tražio je oproštaj u svojoj poruci vernicima.

- Tužno mi je saznati da sam tokom svešteničke službe obavljao nevažeće krštenje tako što sam redovno koristio netačnu molitvu. Duboko žalim zbog svoje greške i zbog toga što je ovo uticalo na brojne ljude u parohiji i drugde - dodajući da će ostati sveštenik i „posvetiti svoju energiju i punovremenu službu da pomognem da se ovo popravi .

Na sajtu Eparhije u Feniksu nalazi se obrazac za registraciju za novo krštenje, a portparol je rekao da je nekoliko vernika već iskoristilo ovu prednost. Sva krštenja obavljena posle 17. juna prošle godine, kada je otkrivena greška, smatraju se važećim, dodaju u eparhiji.

BONUS VIDEO

 
Komentari (0)
Loading