Ksenija Pajčin bila je ŽRTVA nasilnog muškarca: Ovi SIGNALI ih odaju, prepoznajte ih na vreme i zaštitite se

Vesti 16.03.2023 11:03 0

Svaka osoba može postati žrtva nasilja, bez obzira na status, godine i položaj

Ksenija Pajčin bila je ŽRTVA nasilnog muškarca: Ovi SIGNALI ih odaju, prepoznajte ih na vreme i zaštitite se

Shutterstock

Na današnji dan pre 13 godina, ubijena je naša poznata pevačica Ksenija Pajčin. Ubio je njen dečko, Filip Kapisoda, koji je nakon zločina koji je počinio, izvršio samoubistvo. 

 

Ovo je jasan pokazatelj da žrtva i nasinik mogu biti bilo ko, bez obzira na status i izgled. Kada govorimo o partnerskom nasilju, žene su te koje u 98 posto slučajeva žrtve, a statistika o nasilju nad ženama u Srbiji je i dalje itekako poražavajuća, ali je još više poražavajuće to što nikada nisu prijavile nasilnika. 

Svako može postati žrtva, i ogromna je zabluda da nasilnik stvarno izgleda kao nasilnik. Te osobe su veoma slatkorečive na početku veze, skidaće vam zvezde sa neba, i pričati kako nikada pre vas nije voleo, niti će posle vas nekoga voleti. Kasnije kako veza bude odmicala, pokazivaće sve više svoje pravo lice, koje je sve, samo ne ono na samom početku vaše veze. 

Vrlo je važno da još na samom početku prepoznate potencijalnog nasilnika i uočite promene u ponašanju pre nego što dođe do tragedije. 

Prvi znak

Ljubomora je nešto što će se prvo izraziti, kroz sitnice. Patološki se vezuje za žrtvu i tako stvara sliku da je ono što je ''njegovo''  ne sme da daje prostor drugima. Bilo da su to drugarice, prijatelji, rodbina, prema svima će osećati ljubomoru.

Drugi znak

Već na početku želi da ubrza priču i tako insistira na zajedničkom životu, braku, jer ne dozvoljava da ga dovoljno dobro upoznate te svesno ili čak nesvesno prirpema teren za nasilje. 

Treći znak

Konrola je u svakom obliku i smislu. Od toga šta ste pojeli, obukli, gde ste otišli, pa sve do toga kakve su osobe u vašem okruženju. Odvajaće vas postepeno od porodice, društva, i ubeđivati kako je baš on taj koji vama želi najbolje. Zabrana druženja, izlazaka, kog nasinkila se podrazumeva. 

Četvrti znak

Krivica je uvek na vama, prosto šta god da se desi, bilo da je neka nebitna nesuglasica ili ozbiljna svađa vi ste uvek krivi. Od banalne do krucijalne stvari, uvek ćete osećati križu savesti, jer će vas toliko izmanipulisati da ćete zaista misliti da ste vi krivi.

Ksenija Pajčin bila je ŽRTVA nasilnog muškarca: Ovi SIGNALI ih odaju, prepoznajte ih na vreme i zaštitite se

Shutterstock

 

Peti znak

Konstanstna promena raspoloženja. U jednom trenutku je super raspoložen, ''voli'' vas najviše na svetu, dok u drugom pazite šta da kažete da ga ne biste povredili. Istina je ta da osoba ne pati ni od kakve mentalne bolesti, već sa tim toplo-hladnim igricama uspostavlja kontrolu nad vama. 

Šesti znak

Patetika mu je apsolutni džoker u rukavu. Kada žrtva spozna donekle u šta se uplela, kreću nesprestane poruke, plakanje, obećavanje kako se promeniti. Nažalost, uglavno se sa tom pričom žrtve i vraćaju u začaran krug. 

Sedmi znak

Fizičko nasilje je već jako očigledan i evidentan znak da treba da bežite. Kada jednom dođe do obračuna, samo će se kasnije nastavljati. 

  • Veoma je bitno da naglasimo da nasilje može biti samo i mentalne prirode, ali da ishod takođe može biti tragičan po samu žrtvu.

Ukoliko znate nekoga da se nalazi u ovakvoj situciji, ili ste možda i vi sami u njoj, obavezno potražite stručnu pomoć i sprečite tragediju na vreme! Pozovite SOS telefon 0800 - 35 00 36 - *ovo je broj SOS telefona licenciranog od Ministarstva za RZBSP.

 

Komentari (0)
Loading