Jedna u milion BEBA koja se RODILA DVA PUTA: Prvi put došla na SVET malo teža od VEKNE HLEBA

Vesti 06.09.2021 17:59 0

Devojčica iz Teksasa je rođena čak dva puta. Prvi put su je izvadili iz utrobe majke na 20 minuta radi operacije spasavanja života

Jedna u milion BEBA koja se RODILA DVA PUTA: Prvi put došla na SVET malo teža od VEKNE HLEBA

unsplash

Upoznajte Linlee Hope Boemer, bebu koja se rodila dva puta!  

 

https://pin.it/4kQa7ZR

 

Gospođa Boemer i njena novorođena ćerka Linle Hope Boemer.

U 16. nedelji trudnoće, Margaret Havkins Boemer je otkrila da je njena ćerka, Linle Hope, imala tumor na kičmi.

Masa, poznata kao sakrokokcigealni teratom, preusmeravala je krv iz fetusa - povećavajući rizik od fatalne srčane insuficijencije. To je retka vrsta rasta za koju stručnjaci kažu da se nalazi u 1 na svakih 35.000 rođenih. Razvija se na repu bebe.

U slučaju male Linle, kaže se da je tumor narastao toliko da je bio gotovo veći od fetusa. Dr Oluiinka Olutoie, zajedno sa svojim partnerkom, dr Darrell Kas-om, morali su da rade pet sati da ga uklone i uspešno okončaju operaciju.

To je bila operacija koja je spasila život detetu, u kojoj su hirurzi morali da budu strpljivi, pedantni i da pokažu oštrinu poput britve. Imali su zadatak da uklone tumor sa nerođenog deteta koje je u to vreme bilo samo 23 nedelje starog nerođenog fetusa, težine samo 0,53 kg.

Gospođa Boemer je prvobitno očekivala blizance, ali je izgubila jednu od svojih beba pre drugog tromesečja. U početku joj je savetovano da u potpunosti prekine trudnoću pre nego što su lekari u Teksaškom dečjem fetalnom centru predložili rizičnu operaciju.

Faktor rizika se povećao jer su tumor i nerođena beba bili skoro iste veličine do vremena izvođenja operacije. Linle je data 50 odsto šanse za preživljavanje.

Doktorka Darrell Kass iz Dečjeg fetalnog centra u Teksasu rekao je da je tumor bio toliko velik da je bio potreban "ogroman" rez da bi se do njega došlo, ostavljajući bebu "da visi u vazduhu".

Linleno srce je praktično stalo tokom postupka, ali specijalista za srce održavao ju je u životu dok je većina tumora uklonjena, dodala je dr Kass. Tim ju je zatim vratio u majčinu utrobu i sašio joj matericu.

Sledećih 12 nedelja je gospođa Boemer provela u krevetu, a Linle je po drugi put došla na svet 6. juna 2016. Rođena je carskim rezom u skoro punom terminu, teška 3 kg, a ime je dobila po obe svoje bake.

Kada je Linle imala osam dana, dalja operacija pomogla je da se ukloni ostatak tumora iz njene repne kosti. Doktorka Kass je rekla da je devojčica sada kod kuće i da napreduje. 

Iako je Linle bila na sigurnom, čekao ju je još dug put, ali lekari su bili zapanjeni njenim napretkom. Nakon što je prošla dodatnu operaciju, provela je 24 dana u Teksaškoj dečijoj bolnici pre nego što je mogla da otputuje u porodični dom u Severnom Teksasu.

Mala Linlee sa svojom srećnom porodicom na svoj prvi rođendan 6. juna 2017.

U mesecima koji su usledili, imala je fizikalnu terapiju, mnoge preglede kod lekara i niz testova. Svaka tri meseca, Linle je putovala u Hjuston na dalje testiranje. Uprkos mukama, pokazala se kao obična. Nakon toga, Linle je ispunila prekretnice i normalno se razvijala.

Komentari (0)
Loading