Bila je jedina ŽENA na bojnom polju: Borila se protiv ENGLEZA, terala VITEZOVE u crkvu, čula glasove u glavi, a UMRLA na najbrutalniji način!

K.Ć. Vesti 31.05.2022 12:00 1

Bila je obična devojka iz provincije. Neobrazovana, nepismena, bez veza i znanja u krugovima vlasti, a ipak je napravila revoluciju, zahvaljujući kojoj je trajno ušla na stranice istorije

Bila je jedina ŽENA na bojnom polju: Borila se protiv ENGLEZA, terala VITEZOVE u crkvu, čula glasove u glavi, a UMRLA na najbrutalniji način!

Shutterstock

Godine 1429. oslobodila je Orlean u muškoj maski i izvojevala nekoliko pobeda nad Englezima u Stogodišnjem ratu. Pa ipak je pretrpela okrutnu kaznu za svoja junačka dela i spaljena na lomači.

Jovanka Orleanka je pogubljena pre 591. godinu 30. maja 1431. godine.

Počela je da "čuje glasove"

Rođena je u januaru 1412. godine i odrasla je u francuskom selu koje je bilo važna strateška tačka tokom Stogodišnjeg rata. U to vreme svet je živeo u sukobu između dve francuske političke partije: Jermena i Burgunda, koje su podržavali Englezi.

Oko 12-13 godina, Jovanka Orleanka je počela da čuje glasove i doživljava vizije koje je tumačila kao znake od Boga. Anđeli i sveci su joj rekli da ide u crkvu, da živi pobožno i da se pokorava svim vrlinama, a nešto kasnije počeli su da je nagovaraju da oslobodi Francusku od navale Engleza.

Godinama kasnije, stručnjaci su sugerisali da su njene vizije bile posledica neurološke ili psihijatrijske bolesti koja je navodno izazivalo halucinacije ili zablude kod devojčice, dovede do migrene, bipolarnog poremećaja i oštećenja mozga. Drugi su rekli da je Jovanka dobila tuberkulozu od stoke. Bolest može izazvati napade i demenciju i dovesti do halucinacija.

žena

Shutterstock

 

Međutim, njen ujak, kome je Jovanka poverila svoje vizije, nije sumnjao u iskrenost njenih namera i verovao je da je Bog na strani devojke. Upravo je on odveo skoro sedamnaestogodišnju Jovanku u garnizon u obližnjem gradu i objavio stanovnicima da je ovde spasitelj nacije.

Devojka je porazila neprijateljske trupe

Francuzi su od samog početka gubili rat sa Britancima, pa kada je 16-godišnja Jovanka 1429. došla na dvor budućeg kralja Karla VII Valoa i obećala mu da će zahvaljujući njenim delima sigurno postati kralj Francuska, dobila je njegov blagoslov. Kralj je bio ubeđen, pa je predao vojsku Jovanki, uz pomoć koje je ona trebalo da istera Engleze iz zemlje. Nešto kasnije, tinejdžerka je otišla u pomoć opkoljenog Orleana i tamo izvojevala pobedu. Tako je to otvorilo put budućem prestolonasledniku, Karlu VII, da povrati severnu i istočnu Francusku iz ruku Engleza i Burgunda. I upravo zahvaljujući njenom herojskom stavu i nepokolebljivosti, koje je pokazala na bojnom polju, Karlo VII je mogao biti krunisan u Remsu, što je učvrstilo njegovo pravo da vlada Francuskom. Jovanka, prozvana Devica Orleanska.

U proleće 1430. završio je niz ratova. Jovanka je bila zarobljena kada je pokrivala povlačenje svojih trupa nakon izgubljenog okršaja kod Kompijenja. Tinejdžerka se borila do samog kraja, ali su je Burgundi opkolili i naterali da se preda, zarobili je, a zatim je prodali Englezima za 10.000 franaka. Kralj Karlo VII, Valois nije ni pokušao da je spasi.

Status zarobljenih se brzo promenio. Jovanka Orleanka je optužena za dosluh sa đavolom, veštičarenje, jeres. Čula 70 navoda – uključujući, između ostalog, o korišćenju čini, nošenju muške odeće ili krađi konja. U procesu koji je trajao nekoliko meseci i od početka je bio politički spektakl, istina od početka nije bila važna.

Bila je jedina ŽENA na bojnom polju: Borila se protiv ENGLEZA, terala VITEZOVE u crkvu, čula glasove u glavi, a UMRLA na najbrutalniji način!

Shutterstock

 

– I da sam osuđena na propast i da svojim očima vidim plamen, gotovu gomilu i dželata, ili čoveka koji bi se spremao da me zapali, a da sam u plamenu - rekla je Jovanka.

Jovanka Orleanka je spaljena na lomači 30. maja 1431. godine, ne odrekavši se svojih uverenja.

Činjenice i mitovi o heroini Stogodišnjeg rata

Dok je Jovanka Orleanka ostala upamćena kao neustrašivi ratnik, neki istoričari kažu da nikada nije aktivno učestvovala u bici niti je ubila neprijatelja. Na bojnom polju, Jovanka je pratila svoje ljude i hrabro ih bodrila, mašući barjakom umesto oružjem. Tinejdžerka je takođe trebalo da bude odgovorna za osmišljavanje vojnih strategija, upravljanje trupama i pregovore sa Britancima (sve su oni odbili). Ona je ranjena najmanje dva puta, uključujući i tokom čuvene bitke kod Orleana, kada je pogođena strelom u ruku.

Beskompromisna Jovanka bila je poznata po svom temperamentu i skoro uvek je mogla da stigne na svoj način. Ukorila je vitezove zbog nepristojnog ponašanja, psovanja ili izbegavanja odlaska na misu. Optužila ih je i da nemaju moralnu okosnicu u obračunu sa Englezima.

Komentari (1)
Loading
zora
31.05.2022 14:22

Sizofrenija u to doba nije postojala.