Roditelji u Srbiji ih ČESTO biraju: Ovo su najlepša KRATKA muška imena, a veoma se LAKO pamte

Vesti 23.06.2022 14:30 0

Ovo je spisak kratkih muških imena za decu.

beba

Pexels

Mnogi roditelji smatraju da muška kratka imena moraju biti moderna, ali  postoje i ona koja su "Biblijska" ili stara odnosno da imaju određenju tradiciju, a opet su u dovoljnoj meri savremena i lako pamtljiva.

Pogledajte spisak popularnih kratkih imena, možda je među njima i vama omiljeno: 

Vuk – Ime je davano deci u vreme bolesti ili verovanja u magijske rituale, kada je predstavljalo svojevrsni vid "zaštite" od zlih sila, koje bi trebalo da se uplaše od samog nosioca ovakvog imena.

Luka – kratko je muško lično ime koje potiče ili iz staro-grčkog jezika, preneseno tumačenje ovog imena je "onaj koji obasjava sve oko sebe; onaj koji zrači dobrotom; onaj koji sija srećom i milošću".

Alek – Značenje imena je po pravilu junak ili čovek uopšteno, te se baš tako i preneseno tumači kao "onaj koji je hrabar; onaj koji je čovečan; onaj koji je čovek u svakoj prilici i neprilici; onaj koji je junak in a delu in a rečima".

Oleg – muško je lično ime koje je najzastupljenije na ruskom podneblju, ali se pretpostavlja to da mu je poreklo iz hindu jezičke grupacije, te da znači zdrav, čio, vitalan; ovo ime se daje dečacima koji treba da su "uvek zdravi i jaki; čili i žilavi; otporni na sve bolesti; jakog fizičkog zdravlja".

Roditelji u Srbiji ih ČESTO biraju: Ovo su najlepša KRATKA muška imena, a veoma se LAKO pamte

Pexels

 

Igor – Preneseno značenje imena Igor u stvari je "onaj koji je osvajač; onaj koji je bogat i silan; onaj koji je zaštitnik i čuvar; onaj koji štiti slabije; onaj koji ume da zaštiti svoju imovinu i sve stečeno".

Uroš – Ima "mešovito poreklo", pa je složenica mađarske reči "ur" u značenju onaj koji je gospodin, dostojanstven, elita, kao i od slovenskog nastavka "oš"; ime preneseno ima konotaciju "gospodin čovek; onaj koji je rođen da bude baš pravi godpodin; onaj koji će postati učen; onaj koji će biti elita u društvu".

Lav – Lično ime koje je grčkog porekla od imena Leon ili od latinske reči "leo" u bukvalnom prevodu lav, ali u prenesenom značenju "onaj koji je junak; onaj koji je hrabar; onaj koji je vladar i kralj; onaj koji je nekada čak i gord; onaj koji je dostojanstven; onaj koji ne pokazuje slabosti".

Ivan – je jedno od najdavanijih hrišćanskih ličnih muških imena i potiče od imena Jovan ili Johanan, te u staro-hebrejskom jeziku ima pak prevod – "onaj koji je milostiv kao sam Bog ili pak Bog je milostiv; Bog je pravedan".

Saša – Ima isto značenje kao i imena od kojih je poteklo, te označava "onoga ko je veliki kao i čovek i osoba; onoga ko je čovečan; onoga ko je junak; onoga ko je dobar i pravedan".

Roditelji u Srbiji ih ČESTO biraju: Ovo su najlepša KRATKA muška imena, a veoma se LAKO pamte

Pexels

 

Relja – U prenesenom značenju se može pretpostaviti kao "onaj koji rado hrli kroz život; onaj ko juriša hrabro prema svom cilju; onaj koji uvek negde žuri; onaj koji je brzoplet; onaj koji ima vrlo plahovitu narav; ćudljiv; nepredvidiv; onaj koga je teško proceniti".

Sava – Posle nastanka kulta lika i dela Svetog Save, ovim imenom se može označiti "onaj koji je čudotvorac; i onaj koji je pošten i ko je blag; onaj ko je posvećen veri i dobroti; onaj ko je mudar i učen; onaj koji svakome rado daje i pomaže".

Vid – U prenesenom smislu ovo ime je uopšteno i nedvosmisleno davano onoj muškoj deci koja su "živahna; vole život; puna su životne energije; vide svoju sreću; žele da vide napred; rado su viđena; vredna su kao “vid zenice oka”; važna su roditeljima; unela su novi život".

Vanja – Bitno je da je njegovo značenje u prenesenom i bukvalnom smislu isto, te se obično prevodi kao "onaj koji je poslat od Boga; Božji sin; onaj kome se Bog smilovao; te i onaj koga je sam Bog pogledao; onaj koga je Bog darovao roditeljima".

Noa – Ima značenje ono što ostaje; ono što je preostalo; zaostatak pa se može protumačiti kao "onaj koji je istrajan; onaj koji je postojan i čvrstog karaktera; onaj koji je odlučan i koji ne posustaje; onaj koji je blage naravi i koji je svakome oslonac i podrška".

NajŽena.rs je od sada i na Viberu, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading