Ovo NIKAKO ne smete da radite sa detetom do GODINU DANA: Većina SRBA se ovako igra sa BEBOM, a to može dovesti do ozbiljne POVREDE i tragične SMRTI deteta

K.Ć. Vesti 27.07.2022 14:46 1

"Verteška", "bicikl", "avion" - iako popularne, mogu predstavljati ozbiljnu pretnju po zdravlje, pa čak i život naše dece. Međutim, ovo nije kraj liste zabranjenih igara. U slučaju malog deteta, čak i mirna šetnja može da se završi posetom hirurgu

Ovo NIKAKO ne smete da radite sa detetom do GODINU DANA: Većina SRBA se ovako igra sa BEBOM, a to može dovesti do ozbiljne POVREDE i tragične SMRTI deteta

Shutterstock

Trenutak bezbrižne igre sa mališanom ponekad može dovesti do prave tragedije.

Drmusanje deteta

Pokušaj da se beba smiri drmanjem kolica pokazao bi se fatalnim. Nagli pokreti mogu da istegnu detetove mišiće ili pokidaju tetive. U najgorem slučaju, može ozbiljno oštetiti mozak bebe, poznat kao sindrom potresene bebe ili skraćeno SBS.

Ovaj sindrom uglavnom pogađa decu mlađu od 1 godine i, u najgorem slučaju, može dovesti do smrti. Mozak bebe je izuzetno podložan povredama. Kada se glava snažno trese, unutrašnjost lobanje može iščašiti mozak, mogu popucati krvni sudovi i izazvati mala i velika krvarenja.

Međutim, SBS nije lako otkriti jer ne izaziva nikakve spoljašnje povrede. U nekim slučajevima, dete može razviti respiratorne i cirkulatorne probleme, napade ili komu.

Najčešći simptomi sindroma potresene bebe uključuju:

  • apatija
  • nedostatak apetita, slabiji refleks sisanja
  • nevoljnost da podigne glavu
  • nema reakcije na igru, nema gugutanja
  • povraćanje
  • drhtavica

Simptomi sindroma mogu se primetiti i kod starije dece, čak i do 5 godina. Na primer, dete može da se razvija sporije od svojih vršnjaka i može imati problema sa koncentracijom ili pamćenjem.

"Avion" - opasna igra

Slična situacija može dovesti i do popularne igre „avion“, kada dete bacimo uvis.

Osim SBS-a i mogućeg udarca o plafon ili pada na pod, kičma ili unutrašnji organi mogu biti oštećeni kada se dete naglo baci i uhvati – kao u slučaju naglog kočenja automobila.

Kod mališana čija glava još nije u potpunosti stabilna, takva igra može pre svega da rizikuje istezanje mišića i kidanje tetiva.

"Bicikla" - opasna igra

Biciklicu mogu preporučiti ortopedski hirurzi kada leče displaziju kuka. Dete leži na leđa, a vi uhvatite stopala i polako nogice pomerate, simulirajući vožnju bicikle. Stopala tada treba veoma nežno i pažljivo držati. Međutim, igranje postaje opasno kada su pokreti koje pravimo previše nagli. Tada možemo dovesti do dislokacije zgloba kuka, odnosno pomeranja butne kosti.

Ovo NIKAKO ne smete da radite sa detetom do GODINU DANA: Većina SRBA se ovako igra sa BEBOM, a to može dovesti do ozbiljne POVREDE i tragične SMRTI deteta

Shutterstock

 

Učite ih da hodaju prerano

Pokušaj sedenja ili hodanja je takođe opasan za razvoj deteta. Na ovaj način se vrši ogroman pritisak na kičmu bebe, koja još nije zaštićena mišićima, što može dovesti do njenog naprezanja.

Zabavna "vrteška" nije za malu decu

Ne samo da je zglob kuka izuzetno krhk. Kada uhvatimo dete za ruke i okrećemo se oko svoje ose, zapravo izlažemo dete povredi ručnog zgloba ili iščašenju ramenog zgloba.

Slična povreda, uobičajeno poznata kao Šagasova bolest, može se desiti i tokom naizgled obične šetnje sa detetom.

Idemo napred, držimo dete za ruku, mališan se iznenada spotakne, a mi ga ... instinktivno trznemo nagore da sprečimo da padne. Pokušaj spasavanja može se, nažalost, završiti posetom hirurgu.

BONUS VIDEO

Komentari (1)
Loading
Vesna
28.07.2022 18:00

Sve pohvale za gospodju i njene roditelje koji su zasluzni za to sto je naucila da bude samostalna.