U čemu je TAJNA? Zašto su mame koje imaju DVOJE dece pod stresom, a one sa ČETVORO skroz opuštene

Vesti 07.10.2021 10:25 0

Mnoge studije su već pokazale da mame sa četvoro dece imaju niži nivo stresa od majki sa manjom decom, naravno da mame moraju da prevaziđu mnoge prepreke da bi došle do te faze majčinstva

U čemu je TAJNA? Zašto su mame koje imaju DVOJE dece pod stresom, a one sa ČETVORO skroz opuštene

unsplash.com

Istraživanje je pokazalo da su mame sa troje dece pod većim stresom od majki sa jednim ili dvoje dece, ali kada dođu do broja četiri, sve postaje jednostavnije. Možda mame sa velikom porodicom nauče bolje da se nose sa stresom i puste stvari. Ili se možda žene koje se lakše bore sa stresom odlučuju za više dece . Ali iznenađujuće, čini se da je četvrto dete magičan broj koji za mamu znači manji stres.

Ovo nije vest za psihoterapeuta i autorku Keli Kitli, koja je takođe majka četvoro dece, i koja misli da se majke sa velikim porodicama često nepravedno doživljavaju kao žene pod stresom iako to zapravo nije ni blizu istina.

- Toliko žena sa velikim porodicama suočava se sa predrasudama - kaže Kitli za "Motherly".

Njena deca imaju pet, sedam, devet i 11 godina, a velike porodice znače da se stres smanjuje timskim radom i vezom između braće i sestara. 

- Ohrabruju jedni druge, drže se zajedno, pomažu u olakšavanju opterećenja kod kuće, a i zabavljaju se. Više od troje dece svakako znači da nije lako, veša je uvek previše, ali bez obzira na sve, mnogo je zabavno - kaže ona dalje.

U velikim porodicama deca su takođe pod manjim stresom

Postoje neki naučni dokazi da su i deca u velikim domaćinstvima pod manjim stresom. Studija sprovedena u Norveškoj 2016. pokazala je da odrastanje u velikoj porodici znači manje mentalnih problema jer su manje pod stresom. Više dece koja imaju male razlike u godinama znače veće smanjenje stresa, kažu istraživači. Prema drugim istraživanjima, troje dece je najzahtevnije za roditelje.

- Za neke porodice tri je težak broj, razgovarala sam sa roditeljima koji su rekli da su uspeli sve da kontrolišu sa dvoje dece, ali sa troje dece morali su da budu u odbrambenoj zoni - kaže dr Dženifer Vajlder, autorka knjige "The New Mom's Survival Guide and Got Teens".

Nivo roditeljskog stresa više zavisi od stavova u porodici nego od tačnog broja dece, objašnjava dr Vajlder, ali je njeno istraživanje pokazalo da se mame sa kasnije dobijenom decom osećaju sigurnije i pod manjim su stresom.

Postoji nešto što se naziva "Duggar efekat" što znači da kada prođete određeni broj dece, nivo stresa se ne povećava sa svakim sledećim detetom.

Komentari (0)
Loading