Sutra se slavi DAN Svetog Joakima i Ane: Ovo su OBIČAJI, a jednu stvar NIKAKO nemojte da zaboravite

M. G. Vesti 21.09.2022 17:45 0

Srpska pravoslavna crkvai njeni vernici 22. septembra slave slave roditelje Bogorodice, svete pravednike Joakima i Anu.

Sutra se slavi DAN Svetog Joakima i Ane: Ovo su OBIČAJI, a jednu stvar NIKAKO nemojte da zaboravite

Printscreen

Poslednji dan leta obeležavaju se Sveti Joakim i Ana. Ovaj praznik ne obeležava se crvenom slovom, ali uprkos tome veoma je značajan i poštovan u narodu. Njihova ćerka, Presveta Bogorodica rodila je Hrista.

Živeći pobožnim i povučenim životom u Nazaretu, njihovu sreću kvarila je samo jedna stvar. Naime, nisu mogli da imaju dece, a prema verovanju koje je vladalo u to vreme, oni koji nisu imali decu bili su veliki grešnici, zbog čega su ih drugi smatrali nedostojnima.

Čvrsto verujući u Boga često su išli u jerusalimski hram moleći se za potomstvo.

Nakon toliko vremena, prvosveštenik u Hramu je uskratio Joakimu pravo da prinese žrtvu Bogu jer „nije stvorio potomstvo za Izrael”. Zbog ovog postupka, Joakim se povukao u pustinju gde je danima tugovao, sve dok mu se nije ukazao anđeo sa najlepšim vestima za njega – da će ga Bog blagosloviti detetom. Isti anđeo prikazao se i Ani, rekavši joj da će se dogoditi rođenje „kćeri preblagoslovene, kojom će se blagosloviti svi narodi na zemlji, i kroz koju će doći spasenje svetu”, piše Istorijski zabavnik.

Običaji vezani za ovaj dan

Predanja kažu da na ovaj dan treba darivati siromahe. Ali treba biti obazriv i ne dozvoliti gordosti da prodre u srce prilikom darivanja. U mislima treba da bude kako su siromasi jednaki svima ostalima, a prilog dajemo Hristu.

Važno je da vlada mir među članovima porodice tokom celog dana, kako bi ih pratila sreća cele naredne godine. Zato i onaj ko nije razgovarao sa svojim najbližima, na ovaj dan treba da se pomiri sa njima.

Isto tako se veruje da voljenim osobama treba podariti poklon zamotan u crveni papir.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)
Loading