U Meksiku možete KUPITI ženu za kesu hrane: Na pijaci je birate kao PAPRIKU, a ova grupa devojaka je NAJSKUPLJA

K.Ć. Vesti 27.09.2022 09:50 0

Teoretski, prodaja devojaka je osuđena na zvaničnim kanalima i čak je zabranjena

U Meksiku možete KUPITI ženu za kesu hrane: Na pijaci je birate kao PAPRIKU, a ova grupa devojaka je NAJSKUPLJA

Shutterstock

U svakodnevnom životu, međutim, tradicija i dalje živi, posebno u selima raštrkanim po teško dostupnim brdima južnog Meksika. U regionu La Montanja u državi Gerero, zakon o zabrani trgovine devojkama na snazi je od jeseni 2019. godine, ali zvaničnici nemaju načina da kontrolišu unutrašnjost Meksika, posebno pošto porodice u tajnosti prodaju svoje ćerke.

Najmlađe i nevine devojke su najskuplje. One mogu koštati i 100 hiljada. pezosa (oko 600.000 dinara). Ne može svako da priušti takvu "ženu". Mlada pomoć u domaćinstvu može se dobiti i za zemlju, stoku ili drugu željenu robu. Ponekad su ulozi manji, kao np. - kesa pirinča.

Viridijana Gutierrez Sotelo, iz Nacionalnog instituta za borbu protiv femicida u državi Gerero, godinama je dokumentovala nasilje nad ženama, odnosno brutalno ubistvo žena, seksualnu eksploataciju, marginalizaciju, diskriminaciju i čitav niz nasilja nad ženama duž pacifičke obale.

- Putujem kroz sela i gradove, Kosta Čiku, Tierra Caliente, Sijeru, Ometepek, oko Akapulka - ponekad imam utisak da je deset od deset žena sa kojima razgovaram doživelo ili doživljava nasilje. Govorim o svakoj mogućoj varijaciji - ekonomskoj, fizičkoj, verbalnoj, seksualnoj, kod kuće, među komšijama, u školi, plus otmice, rasizam, seksističko obrazovanje, institucionalno nasilje, prodaja dece, prisiljavanje na rad  - kaže ona.

Viridijana objašnjava: - Sa moje tačke gledišta, jedan od Guererovih najvećih problema je visok procenat maloletnih trudnoća, nedostatak seksualnog obrazovanja, seksualno nasilje - silovanje, odbijanje da se izvrši legalni abortus, nedostatak pristupa legalnoj kontracepciji koja podriva osnovne ljudska prava, tretman žena od strane institucija osnovanih da bi olakšale njihovo blagostanje.

U Meksiku možete KUPITI ženu za kesu hrane: Na pijaci je birate kao PAPRIKU, a ova grupa devojaka je NAJSKUPLJA

Shutterstock

 

Još jedan ozbiljan problem su trudnoće kod tinejdžera koje su rezultat neznanja i ishitrenih seksualnih odnosa. Posebno među manjim zajednicama, u provincijama. Tamo previše dece završava školovanje tokom osnovne škole. Statistički, više devojčica nego dečaka ostaje kod kuće da pomognu porodici, a uskoro i da osnuju svoju. Nepismenost je i dalje problem u Guereru i statistički više pogađa žene. Neobrazovanost, nepoznavanje svojih prava, strah od institucija, krug je zatvoren.

Tema koja je Viridijani najvažnija, kako u njenom aktivističkom radu tako i u ličnom iskustvu, jeste seksualno nasilje nad decom i sve njegove posledice.

Viridiana objašnjava ljudima da za seksualnu eksploataciju maloletnika treba da budu zatvoreni, a ne novčano obeštećeni, što je rešenje koje se nalazi u selima (za nekoliko, desetina hiljada pezosa). Jer ko će brinuti o dečjoj psihi? Može li se popraviti za nekoliko penija?

Slična zapažanja iznosi i Luz Rosa Ernandez iz internata u gradu Oahaka. Po njenom mišljenju, oko 30 odsto. deca iz ruralnih sredina mogu doživeti seksualno nasilje. Ne postoji obrazovanje o seksualnosti. Neki ljudi i dalje veruju da deca dolaze iz dodira. Majke ubeđuju ćerke da je menstruacija izazvana kontaktom sa muškarcima. Neznanje je najgori neprijatelj kojeg treba pobediti.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading