I mi smo se ZAPITALE: Zašto muškarac kleči kada PROSI devojku, i zašto baš na LEVOJ nozi? I ne, nije simbol PONIŽENJA

Vesti 27.10.2022 20:10 0

Čin prosidbe je uvek univerzalan, a sigurno ste se više puta zapitali zašto muškarac uopšte kleči

prosidba

Shutterstock

Prosidba je čin koji smo do sada imali priliku da vidimo nebrojeno puta. Barem u filmovima ako ne i uživo.

I uvek ta prosidba izgleda nekako jednolično. Muškarac prosi svoju devojku tako što klekne na jedno koleno a u drugoj ruci drži verenički prsten dok čeka da čuje sudbonosno "DA".

I ne samo da je običaj da klekne na jedno koleno, već mnogi momci urade tako što klekne levom nogom.

Kutija s prstenom trebalo bi muškarcu da bude u levoj ruci, a otvara je desnom dok postavlja pitanje: „Hoćeš li se udati za mene?“ Zašto baš na levo koleno?

Tu zapravo nema neke velike misterije. Prema Kitu Vilardu, stručnjaku za venčanja i organizatoru venčanja, većina muškaraca klekne na levo koleno jer su dešnjaci pa im je tako zgodnije da drže i otvore kutiju s prstenom.

– Spuštanje na levo koleno omogućava proscu da zauzme pravilnu pozu i lako otvori kutijicu – pojasnio je i naglasio kako se prosidba može obaviti i na desnom kolenu.

– Samo zato što je spuštanje na levo koleno nekako uobičajeno, to ne znači da je prosidba na desnom pogrešna. Vaša buduća zaručnica verojatno neće ni primetiti koje koleno dodiruje tlo kad joj postavite pitanje – pojasnio je.

Zašto se prosidba odvija na jednom kolenu?

Iako istorijsko poreklo ovog romantičnog gesta nije sasvim jasno, prema Vilardu, moguće je da ova tradicija potiče iz srednjeg veka kada su se vitezovi na taj način klanjali plemkinjama. Klečanje na jednom kolenu je, takođe, bio deo protokola kod mnogih ceremonijalnih rituala, pa tako i onih romantične prirode.

Srednjovekovna umetnička dela i književnost potkrepljuju tu teoriju jer prikazuju vitezove kako se na taj način klanjaju pred vladarima u znak časti i poštovanja ili kako na jednom kolenu kleče pred plemkinjom ne bi li joj tako iskazali spremnost na večno služenje i divljenje.

- Spuštanjem na jedno koleno muškarac pokazuje nivo poštovanja prema budućoj supruzi. Na taj joj način govori da je vredna časti, poštovanja i večnog blaženstva. Zaista romantično – pojasnio je Vilard, a prenosi Reader's Digest.

Komentari (0)
Loading