Dok se TUŠIRATE na pamet vam padaju SUPER ideje? Naučnici imaju OBJAŠNJENJE, evo zašto je to tako

Vesti 16.11.2022 15:40 1

Umesto da se zadržavate na problemu koji nikako ne uspevate da rešite, stručnjaci sugerišu da je bolje da napravite pauzu i uradite nešto što ne zahteva veliku koncentraciju, kao što je tuširanje

Dok se TUŠIRATE na pamet vam padaju SUPER ideje? Naučnici imaju OBJAŠNJENJE, evo zašto je to tako

Shutterstock

Stručnjaci godinama raspravljaju o takozvanom "efektu tuširanja" i zašto se on pojavljuje. Nedavni eksperimenti koje je vodio Zak Irving, koji predaje filozofiju kognitivne nauke na Univerzitetu u Virdžiniji, sugerišu da preterana koncentracija na zadatak može da bude neprijatelj kreativnosti.

Ne opterećujte mozak problemima, ako niste u stanju da vidite rešenje. Učinite nešto drugačije što ne zahteva veliku koncentraciju, kao što je tuširanje. Tako um može da luta slobodno, bez svrhe ili pravca.

Istraživači otkrivaju da je veća verovatnoća da ćete smisliti nešto pametno kada vam um luta. Potpuno dosadan zadatak, s druge strane, izgleda da ne sprečava um da generiše kreativne ideje.

tuširanje

Shutterstock

 

Dakle, ako imate problem za koji ne možete da nađete rešenje, uradite nešto što će vas zaokupiti kao što je šetnja, baštovanstvo ili tuširanje. Sve ove aktivnosti su umereno angažovane, odnosno ne zahtevaju mnogo truda, pa slobodno kretanje misli olakšava stvaranje novih ideja.

Istorijski gledano, eksperimenti sa efektom tuširanja dali su nedosledne rezultate, ali Irving misli da je to zbog nedostataka u eksperimentalnom dizajnu. Stručnjaci kažu da su potrebna dalja istraživanja kako bi se istražio efekat „efekta tuširanja“, ali ovi novi rezultati pružaju uvid u to koliko blago angažovani zadaci, kao što je tuširanje, mogu da pomognu u stvaranju kreativnih misli u stvarnom svetu.
 

Komentari (1)
Loading
gege
16.11.2022 16:34

meni se pripisa uvek....