Pitali smo muškarce u Srbiji da li bi prisustvovali porođaju: Porodilišta to dozvolila, a neki očevi kazu “da bi ih to opteretilo”

Vesti 28.06.2023 19:30 1

Buduće mame u Srbiji, imaće, ukoliko to žele, pratnju na porođaju i u najvećem porodilištu u našoj zemlji, u Ginekološko-akušerskoj klinici "Narodni front"

Pitali smo muškarce u Srbiji da li bi prisustvovali porođaju: Porodilišta to dozvolila, a neki očevi kazu “da bi ih to opteretilo”

Shutterstock

U ovoj ustanovi, pacijentkinje su sve do pandemije kovida 2020., imale mogućnost pratnje na porođaju, koja je ukinuta uvođenjem epidemioloških mera.

Uslov za tatu, ili bilo koju blisku osobu, koju buduća mama odabere da bude uz nju dok traje porođaj, je da donese koprokulturu, sterilne briseve grla i nosa, koji ne smeju biti stariji od 10 dana.

Ovu opciju uvešće i porodilište Kliničko-bolničkog centra “Zemun”, gde od jeseni planiraju da odobre prisustvo oca bebe na porođaju, kada bude završeno renoviranje posebnog dela porodilišta za porodilje i pratnju, ali i za edukaciju očeva o prvim danima bebinog života, kao i o značaju dojenja.

Naime, pre nekoliko dana, objavili smo sjajnu vest da je porodilište KBC „Zvezdara“ omogućilo ponovo pratnju na porođaju, prvi put od početka epidemije koronavirusa.

U ovoj ustanovi prisustvo oca ili neke druge bliske osobe dozvoljeno je od 22. juna, uz potrebnu dokumentaciju i u skladu sa epidemiološkom situacijom. „Zvezdara“ je ovim postala prva državna ginekološko-akušerska ustanova u kojoj će buduće mame tokom porođaja imati podršku izabrane osobe, još od kako je ova mogućnost svuda ukinuta u martu 2020.

Da li se muškarci raduju ovoj odluci?

Očevi se teško odlučuju da prisustvuju porođaju, iako je ta usluga besplatna u mnogim porodilištima. Iza malog broja zainteresovanih tata krije se strah, nesigurnost, ali i mentalitet.

Mi smo pitali par budućih očeva da li su voljni da prisusvuju porođaju supruga, a ovo su njihovi odgovori: 

"Porođaj je prirodan proces koji bi trebalo da se odvija prirodno, bez mog prisustva. Mislim da je to intiman trenutak između majke i deteta, i želim da poštujem njihovu privatnost", rekao je Marko.

"Imam strah od krvi i medicinskih procedura. Prisustvovanje porođaju bi me emotivno opteretilo i izazvalo anksioznost. Mislim da bih bio od veće pomoći posle porođaja, pružajući emocionalnu podršku", priznao je Igor.

"Verujem da su medicinski stručnjaci i babice obučeni da se brinu o porođaju. Mislim da je njihova uloga ključna i da je moja prisutnost suvišna. Moja podrška ženi dolazi u drugim aspektima roditeljstva", otkrio je Ivan za naš portal.

"Zbog poslovnih obaveza i nedostatka slobodnog vremena, neću moći da prisustvujem porođaju. Ipak, želim da budem prisutan i uključen u sve ostale faze roditeljstva i da pružim podršku svojoj partnerki", dodao je Vladan.

"Imam loše iskustvo i traumatične uspomene vezane za prisustvo porođaja ranije. Zbog toga se osećam nelagodno i ne želim da prolazim kroz slično iskustvo ponovo. Ipak, želim biti tu za ženu i dete nakon porođaja", iskreno je rekao Nemanja za naš portal.

"Ne pada mi na pamet. Mislim da posle toga ženu nikada ne bih gledao istim očima. Ovako, neka se ona porađa sa lekarima, a ja ću da slavim sa drugarima", rekao je Nenad.

BONUS VIDEO

Komentari (1)
Loading
NNN
29.06.2023 18:43

Naši muškarci su šonje.