Osmoro dece su joj oduzeli, a Hrvatica čeka deveto: Sud je naredio njenu sterilizaciju, a mi se pitamo šta će biti sa očevima ove dece

Jelena Vukelić Vesti 10.07.2023 13:16 0

Ovih dana 38-godišnja žena u jednoj hrvatskoj bolnici će roditi svoje deveto dete. Dosadašnjih osmoro, u uzrastu od pet do 17 godina, institucije su joj već oduzele. Paralelno sa porođajem, osmi koji će biti obavljen carskim rezom, u bolnici će biti sterilizovana podvezivanjem jajovoda.

porođaj

Shutterstock

Sve ovo odlučilo je tročlano veće jednog  županijskog suda u vanparničnom postupku koji je protiv 38-godišnjakinje pokrenula njena starateljka, stručna radnica Hrvatskog zavoda za socijalni rad, radi "donošenja rešenja o njenom zdravlju". Ginekolozi veštaci su zaključili da je trudnoća za ženu visokorizična te da je u ovom slučaju opravdano i neophodno podvezivanje, piše Jutarnji list.

Reč je o ženi delimično lišenoj poslovne sposobnosti zbog trajnog stanja duševne zaostalosti na nivou lakše do umerene mentalne retardacije uz znakove poremećaja u ponašanju. Četvoro njene dece već je usvojeno. Ostala su u Dečjem domu u Nazorovoj i čekaju usvajanje ili udomljavanje. A o dobrobiti bebe koja će doći na svet tek će se odlučiti.

Poslednja u nizu trudnoća je, prema mišljenju lekara, visokorizična pa je stoga 38-godišnjakinja pre dva meseca, u maju, u Hrvatskom zavodu za socijalni rad dala saglasnost da se sprovede postupak sterilizacije jer se plaši za svoje zdravlje i svoj život te je pristala da sve sudske korake u njeno ime obavi njena starateljka.

Posle ove jezive priče zapitali smo se, a čekajte, zašto se ne strilišu muškarci koji su zloupotrebili njeno mentalno stanje? Ili šta će sada biti sa ovom ženom, mogu da nastave da je iskoriščavaju bez straha da će ponovo ostati trudna? I ko to o njoj brine kada se sve ovo godinama ponavlja?

Što se naše zemlje tiče, moguće je uraditi podvezivanje jajnika, kao trajnu metode kontracepcije, kako zbog medicinskih indikacija, tako i na lični zahtev žene.

Uprkos mišljenju mnogih, ne postoji zakonska obaveza za ženu koja podrazumeva neophodnost saglasnosti supruga ili partnera za proceduru podvezivanja jajovoda. Jajovodi su, kao jedan od unutrašnjih reproduktivnih organa žene samo njeni, pa je i ta odluka samo njena. Bez obzira na to, dobro bi bilo posavetovati se sa stalnim partnerom o metodama kontracepcije, razgovarati o tome glasno i jasno, budući da to nije i ne sme biti tabu tema, ni u spavaćoj sobi, ni u javnom prostoru. Važno je naglasiti da je, za razliku od vazektomije koja je uglavnom reverzibilna, ovde reč o definitivnoj proceduri. Postoje intervencije koje za cilj imaju rekanalizaciju podvezanih jajovoda, ali one nisu uspešne, a dosta su skupe. Zbog toga, veoma je važno da je odluka o sprovođenju ove procedure definitivna, i da je to baš ono što žena želi, bez ikakvog pritiska bilo koje druge osobe ili društva. 

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading