Srpski košarkaš brutalno pretukao suprugu: Naš psiholog upozorava kako da prepoznate nasilnika pre nego što bude kasno

Jelena Vukelić Vesti 17.07.2023 12:56 0

Kao grom je danas odjeknula vest da je Vuk Radivojević, bivši košarkaš Crvene zvezde, navodno brutalno pretukao ženu.

Vuk Radivojević

Alo/Marko Metlaš

Kao je prenela "Republika", Radivojević je ženi navodno naneo teške telesne povrede.

Ubrzo nakon objave vesti, oglasio se i MUP i u njihovom saopštenju ističe se da je on noćas, oko 2.45 časova, u kući na Zvezdari više puta udario po glavi četrdesetogodišnju suprugu i naneo joj teške telesne povrede. Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 časova i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu. Takođe, policija je u skladu sa Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici Radivojeviću izrekla obe hitne mere - privremenu zabranu da kontaktira žrtvu nasilja i prilazi joj i privremeno udaljenje iz stana.

I mi se pitamo koji je ovo slučaj u nizu ove godine kada muškarci brutalno prebijaju svoje žene. Činjenica je da je nasilje nad ženama duboko ukorenjen problem u društvu koji zahteva našu nepodeljenu pažnju. Da bismo se suočili sa ovim izazovom, ključno je razumeti kako prepoznati nasilnika i preduzeti preventivne mere pre nego što bude prekasno. Uzimajući u obzir psihološke aspekte, možemo stvoriti svest i pomoći ženama da prepoznaju potencijalno nasilne partnere.

Psiholog Marija Ostojić navela je sedam tipičnih pokazatelja koji mogu da otkriju nasilnika pre nego što bude kasno.

Upotreba kontrole i manipulacije

Nasilnik će često koristiti taktike kontrole i manipulacije kako bi uspostavio moć nad žrtvom. To može uključivati izolaciju od prijatelja i porodice, odlučivanje o svim važnim odlukama, ograničavanje finansijske nezavisnosti ili izazivanje osećaja krivice za svaku sitnicu.

Ekstremno ljubazno ponašanje

Nasilnici često koriste ekstremno ljubazno ponašanje na početku veze kako bi stekli poverenje žrtve. Oni će se pretvarati da su pažljivi, romantični i brižni, ali s vremenom će ta fasada nestati i pravo lice nasilnika će se otkriti.

Beskontaktno nasilje

 Nasilje nije uvek fizičko. Nasilnik može koristiti emocionalno, verbalno ili finansijsko nasilje kako bi kontrolisao žrtvu. To može uključivati vređanje, ponižavanje, izolaciju, pretnje, oduzimanje novca ili kontrole nad životom žrtve.

Brza promena raspoloženja

Nasilnici često imaju nestabilna raspoloženja i iznenadne promene ponašanja. Mogu biti izuzetno ljubazni i pažljivi jednog trenutka, a agresivni i nasilni sledećeg. Ove oscilacije raspoloženja mogu izazvati strah i nesigurnost kod žrtve.

Odbijanje odgovornosti

Nasilnici retko preuzimaju odgovornost za svoje postupke. Umesto toga, često krive žrtvu za svoje ponašanje, opravdavajući nasilje ili minimizirajući njegovu ozbiljnost. Ovo je deo njihove strategije da zadrže kontrolu i da žrtvu drže u strahu.

Izolacija i kontrola

Nasilnici će pokušati da izoluju žrtvu od njenih bližnjih i podrške. To može uključivati ograničavanje komunikacije sa prijateljima i porodicom, nadgledanje ili kontrolu svih komunikacijskih kanala žrtve, kao i izolaciju u fizičkom smislu.

Pokazatelji agresivnog ponašanja

Nasilnici često pokazuju znakove agresivnosti i nasilja prema drugim ljudima ili životinjama. Ako primetite da je potencijalni partner sklon nasilju, verovatnoća da će ta agresivnost biti usmerena i prema vama je visoka.

Važno je naglasiti da je nasilje nad ženama ozbiljan problem koji zahteva intervenciju i podršku. Ako prepoznate ove znakove ili ste žrtva nasilja, obratite se stručnjaku ili instituciji koja pruža podršku žrtvama nasilja. Niko ne zaslužuje da bude žrtva nasilja i svi zaslužujemo sigurnost i bezbednost u našim odnosima.

Ako ste vi u ovoj situaciji ili poznajete nekog ko je žrtva nasilja, prijavite nasilje na broj 0800-100-600

Komentari (0)
Loading