Porodica iz Beograda nudi platu od 1.200 evra za posao dadilje: Ipak, imaju posebne uslove, da li biste ih prihvatili?

Marina Đurđević Vesti 17.07.2023 14:40 1

Mnogi roditelji odvajaju skoro jednu celu platu na bebisiterke za čuvanje deteta osam sati dnevno u trajanju od mesec dana.

dete

Shutterstock

Posao dadilje je jedan od najtraženijih i najzahtevnijih poslova u danjašnje vreme. Većina roditelja ističe da je veoma teško pronaći adekvatnu osobu kojoj bi poverili svoje dete na čuvanje, dok se veliki broj dadilja žali na loše uslove i nerealana očekivanja poslodavaca.

Kako bi došli do najboljeg rešenja bebi servisi rade neprestano i predstavljaju odličnu sponu između roditelja i bebisiterki, pružajući i jednoj i drugoj strani određenu sigurnost. Pošto je većina njih u nedostatku sa dadiljama prepručuje sa da se prijavite na listu čekanja čak dva meseca unapred. 

Mnogi roditelji odvajaju skoro jednu celu platu na bebisiterke za čuvanje deteta osam sati dnevno u trajanju od mesec dana.

Naravno da postoji pristupačnija opcija. To su studentkinje koje traže letnje i povremene poslove. Ipak, većina roditelja se radije odlučuje za nekog ko će biti kao član porodice, uvek prisutan i sa kim će izgraditi obostrano poverenje.

Poslovne i druge životne obaveze često navode roditelje da postave previsoka očekivanja kada je reč o bebisiterkinim odgovornostima, a jedan takav oglas je privukao veliku pažnju na Fejsbuk stranici preko koje roditelji traže dadilje, ili iste nude usluge čuvanja dece.

U oglasu za dadilju, koji je postavila poznanica jedne porodice iz Beograda, nudi se plata od 1.200 evra. Na prvi pogled deluje kao savršen posao, ali je ipak,nekoliko detalja je naljutilo sve koji su oglas pogledali.

dadilja

Printscreen/Facebook

 

 

Prvo  su se dotakli dela koji ističe da traže „ozbiljnu i odgovornu devojku sa iskustvom“  odnosno da je stavljen akcenat na traženju isključivo mlade ženske osobe, dok bi većina drugih oglasa tražilo „dadilju“, „bebisiterku“, „ženu za čuvanje“, „gospođu“, itd… Pored toga, oglašivač navodi da se radi 6 dana nedeljno, slobodan dan može da se očekuje između ponedeljka i petka, dok je vikend isključivo radan. A naglašeno je da osoba treba da bude i slobodna za putovanja sa porodicom. Samim tim neki su shvatili ovo vrlo uvredljivo, i da plata koja deluje primamljivo, zapravo krije mračnu stranu.

„Mene bi bilo stid da ponudim ovako nešto. A, pritom tražiti stručno lice. To može da radi osoba koja se pomiri sa tim da privatni život više neće imati, njen život je prodat za 1.200 eura. I pazite sad ovo, devojka koja je stručna. Ne žena, ne gospođa, nego stručna devojka. U kalkulaciju cene ulazi i radni vikend, i rad kad su državni praznici i putovanja kada ste 24h angažovani – napisala je jedna od članica grupe.

Još jedna nelogičnost  je ta što porodica ističe da traži osobu „koja može dugoročno da se posveti“, dok jedan od komentara kaže da se isti taj oglas od iste porodice ponavlja na svaka dva meseca, a komentatori su imali i obrazloženje za to:

„Mislim da je nešto drugo u pitanju. Devojke koje su se obrazovale za vaspitačice, ne žele da kuvaju, čiste, peglaju, to vidim po mojoj snahi, ona, dok dete spava, čita.“

Prijateljica ove porodice koja postavlja oglas demantuje da se radi o takvoj vrsti posla, i da se očekuje jedno briga o deci.

Ali ipak posebnu pažnju privukla je iskrena ispovest jedne od komentatorki:

„Ja sam se na ovaj oglas javljala 30 puta i nikada mi nisu odgovorili. Volela bih da ste mi objasnili koje uslove ne ispunjavam pošto sam prihvatala sve vaše i pronalazila se u njim, a takođe završila sam i fakultet edukativni sa preko 60 odsto pedagoških predmeta. Odgovorili ste mi samo jedanput i to otprilike u tom fazonu “ hvala na javljanju“. Da ste mi tako „lepo“ kao sada objasnili ne bih nikada više javila se na vaš oglas. A sve mogu i dokumentovati.“

Cela diskusija se ipak završila kratkim komentarom koji kaže „Srećno“. Šta drugo i reći?

Komentari (1)
Loading
Goca S
17.07.2023 15:29

Ne znam ko više lupa,autor članka ili autor navodnog oglasa.Ako dajete jednu svoju platu na čuvanje djeteta,onda logično jedno neka napusti posao,pa neka čuva svoje dijete i vaspitava,kad već možete da preživite s jednom platom..E,jedino ako nećete da odgajate i vaspitavate sopstveno dijete,već mislite da je dovoljno što ste ga napravili i rodili..I naravno,moguće da se oglas odnosi na čuvanje odraslog muškarca,obično napaljenog samca,koji svoj status seksualno ugroženog koristi prikriveno,dajući lažni oglas..