Roditelji, oprez! Pedofili ovako koriste veštačku inteligenciju da bi zloupotrebili fotografije dece, vodite računa šta objavljujete na mrežama

Marina Đurđević Vesti 21.07.2023 12:41 0

U eri društvenih mreža, i kada svako može da podeli deo svog života sa čitavim svetom, postavlja se pitanje da li je pametno objavljivati slike dece

dete

Printscreen

U eri društvenih mreža, i kada svako može da podeli deo svog života sa čitavim svetom, postavlja se pitanje da li je pametno objavljivati slike dece. Koliko i kakve to opasnosti nosi, pogotovo sa razvojem veštačke inteligencije?

Rođenje deteta najvažniji je trenutak u životu svakog roditelja. Beskrajna briga i neprepsavanenoći cena su koju mnogi rado plate kako bi posmatrali kako deo njih i deo osobe koju vole raste, razvija se, uči i postaje samostalno. Ljubav i ponos koju osećamo prema svom detetu se ne može izmeriti ni jednom vagom, pa nije teško shvatiti zašto želimo da taj osećaj podelimo sa dragim ljudima, pa čak i sa celim svetom.

Danas nam društvene mreže omogućavaju da upravo to uradimo previše lako, u samo par klikova, a da ceo postupak deluje potpuno bezbedno. Ali nažalost nije i nikada nije ni bio, a pogotovo danas je to tačno, i to ni manje ni više nego zahvaljujući razvoju veštačke inteligencije.

Koliko god želeli da verujemo da fotografije koje smo objavili na internetu neće pasti u pogrešne ruke, surova realnost je da među nama postoje pojedinci koji imaju zle namere, a razvoj veštačke inteligencije, odnosno modela za generisanje slika i deepfake snimaka se u rukama pedofila pokazao kao veoma moćno oružje.

Daleko od očiju javnosti, u dubinama mračnog veba, odnosno u skrivenom delu interneta kojem se može pristupiti samo pomoću posebnih pregledača, kriju se forumi na kojima se okupljaju pedofili iz svih krajeva sveta. Na njima je pronađeno hiljade eksplicitnih slika i videa koje su nastale korišćenjem veštačke inteligencije, kao i detaljna uputstva za generisanje novog sadržaja.

Jedna od vodećih ljudi u Thorn-u neprofitnoj organizaciji za bezbednost dece Rebeka Portnof,ističe da pedofili koriste alatke veštačke inteligencije kako bi spajali nove slike dece sa sadržajem poznatih žrtava, ali i kako bi stvorili potpuno novi, veoma realističan eksplicitni sadržaj  za samo nekoliko sekundi. Prema njenim rečima, količina takvog sadržaja raste iz meseca u mesec.

Generisanje slika pomoću veštačke inteligencije osmišljeno je da bi se koristilo za oživaljavanje fantastičnih ideja, kako bi se rekreirali kadrove iz najpoznatijih domaćih filmova ili da se ožive slavne ličnosti koje više nisu među nama. U rukama pedofila slična tehnologija se koristi u zlonamerne svrhe, a sve što im je potrebno jeste jedna fotografija deteta.

Kako bi ste bili svesni opasnosti koje vrebaju od deljena slika svog deteta na internetu, Deutsche Telekom je objavio jedan veoma efektivan snimak koji možete pronaći ispod, a koji preporučujemo svakom roditelju da ga pogleda:

 

 

Komentari (0)
Loading