Omiljena u Srbiji: Prelepa muška imena stigla pravo iz Biblije, nose ih samo posebni dečaci!

Vesti 15.11.2023 09:03 0

Ovo su tri muška imena čija popularnost ne prolazi već vekovima...

dečak

Shutterstock

Imena inspirisana ličnostima koje se navode u Starom i Novom zavetu sve su popularnija u poslednje vreme, a mladi roditelji ih rado biraju za svoju decu.

Beba

Shutterstock

 

Ovo su tri muška imena čija popularnost ne prolazi već vekovima, a evo kakvo značenje imaju:

Pavle

Značenje imena Pavle je ‘mali; sitan; niskog rasta’, te se obično ovo ime daje onim dečacima koji su na rođenju ili manje telesne mase ili koji su pak rođeni ‘pre vremena’, pa tako ime Pavle znači ‘onaj koji je sitne građe’; ‘onaj koji je nizak’; ‘muškarac koji je mali rastom’.

Gavrilo

Preneseno značenje imena Gavrilo je obično istovetno kao i originalni ili „bukvalni“ transkript reči „gabriel“, te se daje onoj muškoj deci koja treba da budu – „jaka ili snažna“; „moćni ili veliki ljudi“; „oni koji su snažni i kojima je Bog dao snagu“; „oni koje je Bog poslao da prenose poruke ljudima“; „oni koji su dati od Boga“; „oni kojima je Bog dao moć i snagu“; „Bogumili“; „anđeli“.

Jakov

U prevodu sa hebrejskog jezika, ima Jakov originalno potiče od reči „ya-aqob“ što znači „sledbenik ili pratilac Božiji“, ili pak od reči „aqeb“ što ima značenje peta, i podrazumeva pomenuti način rođenja Jakova, a koji je svog brata blizanca „držao za nožnu petu“, i to kako bi uspeo da „dođe na svet“. 

 

Bonus video:

 

@najzena.rs Udruženje "Asocijacija mama Srbije” i naš portal "Naj žena“, pokrenuo je novi video serijal „Naj mama“. One su pravi borci i majke sa velikim slovo "M" koje su svojim primerom pokazale šta nam svima znači bezuslovna ljubav. 💜 Ana Bakal (42) iz Beograda je majka deteta sa cerebralnom paralizom. Iako su prognoze bile loše, zahvaljujući njenoj upornosti, on danas hoda, priča i trenira karate! 💪🏻 Njenu priču pogledajte na portalu Najzena.rs! 📲 #mame #majke #najmama #foryoupage #foryoupage #tiktokserbia🇷🇸 #tiktoksrbija #najzenasrbije #najzena #jednajemajka #majka #najmamasrbije #asocijacijamamasrbije ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading