Ovo su NAJTUŽNIJA srpska imena: Roditelji ih daju deci jer ne znaju njihovo PRAVO ZNAČENJE

Lana Vidović Vesti 13.01.2022 17:55 0

Retko ko bi danas u Srbiji dao detetu ime sa ovako ružnim i tužnim značenjima, ali u prošlosti baš i nije bilo tako

Ovo su NAJTUŽNIJA srpska imena: Roditelji ih daju deci jer ne znaju njihovo PRAVO ZNAČENJE

Shutterstock

 

Rođenje deteta predstavlja najsrećniji trenutak u životu svake porodice. Kod izbora imena za dečaka ili devojčicu roditelji se vode tradicijom, modom ili ličnim afinitetima, a ima onih i koji razmatraju i proučavaju značenje imena pre nego što se definitivno odluče.

Pojedina imena imaju jako tužno ili ružno značenje, a neki roditelji nemaju svest o tome, pa ih daju svojoj deci.

Ukoliko vam je stalo do značenja i simbolike imena, dobro je znati da se najtužnijim srpskim imenom smatra Nenad.

 • Nenad je  izvorno, čisto srpsko ime. Nastalo je od glagola “nadati se”, sa negacijom, tj. “iznenaditi se”. Ime se najčešće daje deci koja su došla na ovaj svet “nenadano”, “iznenada”, kome se roditelji nisu nadali.  Najčešći slučaj je bio kada majke ostanu u drugom stanju u poznim godinama. A sa druge strana, nije baš lepa poruka da dajete ime detetu sa porukom da mu se ne nadate.
   
 • Tugomir/Tugomirka – ime je nastalo u narodu spajanjem reči “tuga” i “mir”. U prenesenom značenju znači da roditelji toliko “čeznu za mirom” da su tužni i nesrećni. Takva imena su se najčešće davala deci u ratu. Retko da u današnje vreme možemo čuti takvo ime.

 

 • Jaglika – ime se davalo devojčicama ukoliko je kuća u žalosti, na primer, ako je otac poginuo pre rođenja deteta ili majka ne preživi porođaj. Takva deca su bukvalno bila obeležena svojim imenom.
   
 • Gorčin/Gorčilo – ime izvedeno od osnove prideva “gorko”, “gorčina”, “gorak”. Davalo se deci da bi se zaštitila od zlih duhova jer oni, kaže verovanje, zaobilaze “gorku” decu jer im ne mogu nauditi.
   
 • Dostana –  davalo se detetu u funkciji zaustavljanja daljeg rađanja u porodici gde je već bilo dovoljno dece.
   
 • Mina – veoma popularno ime koje je u osnovi bilo nadimak od imena Jasnima, Emina, Milena, Vilhemina… žensko ime koje u suštini ne znači ništa na srpskom jezik osim eksplozivne naprave.
   
 • Vlasije/Vlajko – Vlasije je muško ime grčkog porekla i znači “strog”, “grub”, “trom”.
   
 • Najda/Najdan – ime nastalo od korena reči “nađena” tj. starog glagola “najdena”. Nekada je bio običaj da se dete ostavi na putu, obično na raskrsnici, da bi se dete i porodica spasili od uroka. Dete onda kao bude tu nađeno, i tako se prekida sa bolestima i umiranjem u porodici.
Komentari (0)
Loading