PRESEDAN NA OLIMPIJADI Muškarac koji je promenio pol u trci za medalju sa ženama i svi se pitaju da li je to pravedno?!

Tamara Đurđević Vesti 25.06.2021 14:06 1

Nakon što je komitet Olimpiujskog saveza promenio pravila takmićenja biološki rođeni muškarac učestvovaće u ženskoj kategoriji na jednoj od olimpijskih kategorija

PRESEDAN NA OLIMPIJADI Muškarac koji je promenio pol u trci za medalju sa ženama i svi se pitaju da li je to pravedno?!

Profimedia


Novozelandska Laurel Hubard postala je prva transrodna osoba koja je izabrana za takmičenje na Olimpijskim igrama, kontroverznom odlukom.

Zvaničnici Olimpijskih igara su je izabrali za ženski tim za dizanje tegova za Tokio 2020, nakon što su uslovi za kvalifikacije nedavno izmenjeni.

Laurel se takmičio u muškim disciplinama sve do 2013. godine, nakon čega se deklarisao kao transrodna osoba.

( TRANSRODNA OSOBA - osoba čiji se rodni identitet, izražavanje, ponašanje i/ili uloge razlikuju od pola koji im je pripisan po rođenju, ali ne teže nužno da svoj identitet, telo i izražavanje u potpunosti usklade sa očekivanjima koje društvo ima od osoba drugog pola, niti se uvek identifikuju kao osobe drugog pola, niti nužno imaju potrebu da svoj rodni identitet žive i izražavaju sve vreme.)

 

 

Kritičari kažu da je Hubbard imao nepravednu prednost, ali drugi su zagovarali veće uključivanje na Igre. "Zahvalan sam i ponižen ljubaznošću i podrškom koju su mi pružili toliki stanovnici Novog Zelanda", rekao je Hubard u izjavi koju je u ponedeljak izdao Novozelandski olimpijski komitet.

Takmičiće se u kategoriji dizanja tegova do 87 kilograma

- 43-godišnjak je postao kvalifikovan za takmičenje na Olimpijskim igrama kada je Međunarodni olimpijski komitet (MOK) 2015. promenio svoja pravila omogućavajući transrodnim sportistima da se takmiče kao žena ako je njihov nivo testosterona ispod određenog praga.

- Kontroverzan izbor-

Iako su nivoi testosterona sportiste ispod tog praga, kritičari kažu da je njeno učešće na Olimpijskim igrama i dalje nepravedno za sportiste rođene ženskog pola. Ukazali su na biološke prednosti onih koji su pubertet prošli kao muškarci, poput povećane gustine kostiju i mišića.

Prošlog meseca, belgijska dizačica tegova Anna Vanbellinghen, koja se takmiči u istoj kategoriji, rekla je da bi to, ako bi se Hubbard takmičio u Tokiju, bilo nepravedno za žene i „kao loša šala“.

Rekla je da, iako u potpunosti podržava transrodnu zajednicu, princip inkluzije ne bi trebalo da bude „na štetu drugih“. „Svako ko je trenirao dizanje tegova na visokom nivou zna da je ovo istina u njihovoj kosti: ova posebna situacija je nefer prema sportu i prema sportistima“, rekla je u maju.

 

 

„Nekim sportistima se propuštaju šanse koje menjaju život - medalje i olimpijske kvalifikacije - a mi smo nemoćni. - Inkluzija i poštovanje za sve - Vlada Novog Zelanda i vrhunsko sportsko telo te zemlje podržali su njeno uključivanje u predstojeće Olimpijske igre. „Pored toga što je među najboljim na svetu za svoj događaj, Laurel je ispunila kriterijume IVF za kvalifikovanje, uključujući i one zasnovane na smernicama Izjave konsenzusa MOK-a za transrodne sportiste“, rekao je izvršni direktor Novozelandskog olimpijskog komiteta Kerein Smith.

"Priznajemo da je rodni identitet u sportu izuzetno osetljivo i složeno pitanje koje zahteva ravnotežu između ljudskih prava i pravičnosti na terenu", dodao je on. „Kao novozelandski tim imamo snažnu kulturu "manaakija" (poštovanja) i uključivanja i poštovanja za sve.

Šef olimpijskog dizanja tegova sa Novog Zelanda, Richie Patterson, rekao je da je Hubbard pokazao "čvrstinu i istrajnost" da se oporavi od povrede opasne za karijeru 2018. godine. „Radujemo se što ćemo je podržati u završnim pripremama za Tokio“, rekao je.


 

Komentari (1)
Loading
Jola
08.11.2021 13:41

Otišlo sve u p.m.