Preminula je SLAVNA glumica, BOGINJA seksepila: Ljubavnik je napravio TAJNE stepenice koje su vodile do njenog stana, posle 10 godina je ŠUTNUO

Vesti 02.02.2022 16:44 0

Legendarna italijanska glumica, Monika Viti, preminula je u 90. godini

Preminula je SLAVNA glumica, BOGINJA seksepila: Ljubavnik je napravio TAJNE stepenice koje su vodile do njenog stana, posle 10 godina je ŠUTNUO

Profimedia

Vest o njenoj smrti preneo je pisac i reditelj Valter Veltroni u ime njenoj dugogodi[njeg partnera Roberta Rusa.

Italijanska filmska ikona, Monika Viti, bila je najpoznatija po ulogama u filmovima Mikelanđela Antonionija, Luisa Bunjuela i Etore Skole.

- Roberto Ruso, njen partner svih ovih godina, traži od mene da saopštim da Monika Viti više nije tu. Radim to sa bolom, ljubavlju, žaljenjem - napisao je na Tviteru Vetroni.

Rođena je kao Marija Luiza Sisareli u Rimu, 3. novembra 1931. godine. Govorila je da je imala teško detinjstvo i da joj je odnos sa majkom bio veoma komplikovan. Iskustva iz detinjstva pratila su je tokom čitavog života, pa svoju porodicu nikada nije osnovala i bila veoma oprezna kome poklanja svoje srce.

U svet glume zakoračila je sa samo 14 godina.

Kad je Monika napunila 18 godina, njena porodica, braća i roditelji emigrirali su u Ameriku, a ona je ostala u Italiji i u nekom trenutku ubrzo nakon završetka rimske Nacionalne akademije dramske umetnosti 1953. godine, menja svoje ime u umetničko - Monika Viti.

Na početku njena karijera je išla sporo, obilazila je Nemačku sa pozorišnom trupom, a nešto kasnije dobila je i nekoliko uloga u manjim filmovima i serijama.

Tada već poznati režiser, Mikelanđelo Antonioni je 1957. godine pozvao mladu Moniku da sinhronizuje glas u njegovom sledećem projektu. To je bio film "Krik". Brzo su uplovili i u ljubavnu vezu. 

Početkom šezdesetih režiser Mikelanđelo Antonioni snimio je četiri revolucionarna filma s glumicom Monikom Viti. Danas, svi filmovi ovog čuvenog italijanskog režisera imaju kultni status. A to ne bi dobio da nije bilo nje.

Monika Viti mu je bila muza i ljubavnica. Njihov odnos najviše podseća na odnos Žan-Luka Godara i Ane Karine, njihovih kolega iz Francuske. I premda je o Ani Karini dostupno mnoštvo materijala, čini se da o Moniki Viti nije objavljeno gotovo ništa. Pa, šta možemo o njoj da pronađemo kako bi pružili makar mali uvid u njen misteriozan život? Pa, bila je izuzetno svestrana glumica, podjednako vešta u igranju užurbanih uloga u kojima ju je Antonioni bacio i kasnije njene uloge u komedijama.

Zajedno su snimili su jedan od njegovih najvećih filmova "Avantura". Film je prikazan na Kanskom filmskom festivalu 1960. godine. Film je osvojio u narednih nekoliko meseci celu planetu i tada je proglašen drugim najvećim filmom ikada snimljenim.

Monika zaradom od "Avanture" kupuje stan u Rimu. Mikelanđelo se useljava u stan tačno iznad njenog, sa unutrašnjim stepenicama koje povezuju dva stana. Poput Ana Karine i Žan-Luka Godarda, Monika Viti i Mikelanđelo Antonioni takođe su ljubavnici - njihova veza je trajala celu deceniju. Navodno je njihovu vezu prekinuo on.

Monika Viti osvojila je nagradu Zlatni globus za najbolju glumicu 1961. godine.

Preminula je danas.

Komentari (0)
Loading