Pankerski BONI i KLAJD: Mladi, ozloglašeni, smrtonosni jedno po drugo, "Odvratna Nensi" je otišla četiri meseca pre Sida, mnogi tvrde da ju je on ubio

Vesti 24.03.2022 22:13 0

Ljubavna priča i misteriozne smrti Sida Višiza i Nensi Spungen privlače pažnju već 43 godine

Pankerski BONI i KLAJD: Mladi, ozloglašeni, smrtonosni jedno po drugo, "Odvratna Nensi" je otišla četiri meseca pre Sida, mnogi tvrde da ju je on ubio

Profimedia

 

Sid i Nensi bili su Bonnie i Clyde punk muzike. Mladi, ozloglašeni, ludo zaljubljeni i smrtonosni jedno po drugo.

Ljubav koja je počela samo 19 meseci ranije, okončana je njenom misterioznom smrću 1978, a on ju je nadživio za samo nekoliko meseci. Oboje su umrli u svojim ranim dvadesetim i ušli u legendu.

Sid Višiz, rođen kao John Simon Riči, bio je basista kultnog britanskog punk benda "Sex Pistols", dok je Nensi, koja je u London stigla kao groupije devojka benda "The Heartbreakers", sa samo 17 godina pobegla od kuće i u New Yorku živela izdržavajući se prostitucijom.

Pankerski BONI i KLAJD: Mladi, ozloglašeni, smrtonosni jedno po drugo,

Profimedia

 

 

Prema pisanju stranih medija, Nensi je prvo bacila oko na frontmena Sex Pistolsa, Džonija Rotena, a kad joj on nije uzvratio simpatije, preusmerila se na Sida koji se u nju zaljubio na prvi pogled. Uskoro su počeli zajednički život, a Sid, koji se i pre nego je upoznao Nency počeo drogirati, tokom njihove 19 mesečne veze prešao je na heroin.

Mladi par je uživao u njegovom statusu rok zvezde te su se odavali divljim partijima i različitim opijatima. Britanski tabloidi nju su prozvali 'Odvratna Nensi' zbog čestih javnih ispada. Nakon što su se Sex Pistolsi raspali 1978, Sid i Nensi su nastavili svoju vezu i nakon nekog vremena preselili u legendarni Čelzi hotel.

Njihov zajednički život ispunjen ogromnim količinama droge, potrajao samo dva meseca. 12. oktobra 1978. Nensi je pronađena mrtva u sobi 100 u kojoj su živeli. Život je izgubila zbog jedne jedine ubodne rane na području abdomena, a brzo su krenule glasine da Sid poseduje lovački nož.

 

 

Policija je ubrzo nakon pronalaska njenog tela uhapsila Sida te je optužen za ubistvo. On je tvrdio kako se ničega ne seća, budući da su protekle noći oboje bili jako drogirani te da je Nensi već bila mrtva kad se probudio, no priznao je da su se te noći svađali.

Iako je bio optužen za ubistvo, Sid je pušten iz zatvora na uslovnu kaznu, a samo desetak dana nakon Nensine smrti pokušao se ubiti prerezavši vene razbijenom sijalicom. Prebačen je u bolnicu gde su ga uspeli spasiti, a tamo je pokušao skočiti kroz prozor vičući: ‘Želim da budem sa svojom Nensi’.

Nedugo zatim dao je intervju u kojem je rekao da se Nensina smrt ‘nikad nije trebala dogoditi’ te da je ‘Nensi uvek govorila kako želi biti mrtva pre nego što napuni 21 godinu’. Kad su ga pitali gde bi sad hteo da bude, odgovorio je: ‘Pod zemljom’.

Pankerski BONI i KLAJD: Mladi, ozloglašeni, smrtonosni jedno po drugo,

Profimedia

 

Početkom decembra 1978. Sid je uhvaćen zbog napada na Toda Smita, brata pevačice Peti Smit, na koncertu benda Skafish u Njujorku, pa je poslan u zatvor gde je proveo 55 dana i prošao kroz tešku i bolnu apstinencijsku krizu. Oslobođen je 1. februara 1979. Do idućeg jutra bio je mrtav.

Naime, iste večeri kad je izašao iz zatvora s nekolicinom prijatelja se našao u stanu svoje nove devojke Mihaele Robinson kako bi proslavili njegovo puštanje. Sid je uzeo heroin, a zatim i sedativ koji mu je trebao pomoći da zaspi. Preminuo je u toku noći od predoziranja, a njegovo je telo idućeg jutra pronašla njegova majka.

Sidovo telo je kremirano, a njegov pepeo prosut je po Nensinom grobu u Pensilvaniji. Nedugo nakon njegove smrti, njegova majka je tvrdila da su se on i Nensi dogovorili da će se ubiti i da je u njegovom džepu pronašla poruku u kojoj je pisalo: ‘Imali smo dogovor o smrti i moram održati svoj deo dogovora. Molim vas, sahranite me kraj moje drage. Sahranite me u kožnoj jakni, farmericama i motorističkim čizmama. Zbogom’.

Komentari (0)
Loading