Uzimaće TERAPIJU do kraja života: Sanja Vučić, čuvena URAGANKA, otvoreno progovorila o svojoj autoimunoj BOLESTI

Vesti 12.12.2021 12:44 0

Hašimoto je bolest u kojoj imune ćelije napadaju štitastu žlezdu i počinje produkcija autoantitela.Puno ime ove bolesti je Hašimoto tireoiditis - autoimuno oboljenje

Uzimaće TERAPIJU do kraja života: Sanja Vučić, čuvena URAGANKA, otvoreno progovorila o svojoj autoimunoj BOLESTI

Printscreen/Instagram

 

Pevačica i članica grupe "Hurricane" Sanja Vučić za medije je govorila o poremećaju rada štitne žlezde i Hašimoto poremećaju sa kojim se bori godinama, ali ističe da joj adekvatna terapija pomaže.

 

 

― Žao mi je što se Hašimoto predstavlja kao bauk, a u stvari je stanje sa kojim se može sasvim dobro živeti. Najneprijatnija je, u stvari, činjenica da morate da uzimate terapiju dok ste živi, ali ako ljudi svakog jutra piju kafu, zašto ja pola sata pre doručka ne bih popila jednu tableticu? Jednostavnije rečeno, kad doživite stres ili se duže vreme nervirate, a moguće je i da imunitet “zabaguje”, u telu počnu da se stvaraju antitela koja štitnu žlezdu doživljavaju kao neprijatelja ― rekla je Sanja za ranije za Hello.rs i dodala: 

― Ta “vojska antitela” pokušava da je uništi, nesvesna da je reč o vitalnom delu organizma. Kad je znatnije ugroze, ona prestane da luči hormone, pa hipofiza upozorava organizam da nešto nije u redu. Već stvorena antitela ne mogu da nestanu, ali možete da ih smanjite tako što pijete hormone koje bi, da je sve u redu, proizvodila štitna žlezda. Upravo zato govorimo o neizlečivom stanju ― završava pevačica.

 

 

Hašimoto je bolest u kojoj imune ćelije napadaju štitastu žlezdu i počinje produkcija autoantitela. Puno ime ove bolesti je Hašimoto tireoiditis - autoimuno oboljenje gde ćelije imunog sistema napadaju i razaraju tkivo štitaste žlezde (tireoide). Simptomi ne moraju da se pojave na početku, a kako zapaljenje napreduje, opadaju hormoni štitaste žlezde, što vodi u hipotireoidizam. Hašimotova bolest se javlja kod oba pola, nešto češće kod žena posle 40. godine, a beleže se slučajevi i kod tinejdžera.

Komentari (0)
Loading