Da li su instant nudle stvarno NEZDRAVE? Evo KO treba da bude na OPREZU

Naj žena Vesti 14.08.2021 09:47 0

Iako se tako namesti pa s vremena na vreme, pa morate da pojedete nešto "na brzaka", pitanje je da li je ovaj instant obrok dobra ideja

Da li su instant nudle stvarno NEZDRAVE? Evo KO treba da bude na OPREZU

Shutterstock

Jedno istraživanje, objavljeno u magazinu "Journal of Nutrition", je ipak došlo do odgovora na ovo pitanje, pošto su mnogi padali u iskušenje da pojedu po porciju nudli kada su knap sa vremenom. 

Ispostavilo se da sastav ove hrane nije dobar po ljudsko zdravlje, pre svega zato što sadrži dosta soli, rezanace od belog brašna, dosta ugljenih hidrata, a poseban problem predstavljaju ozloglašene transmasti odnosno hidrogenizovane biljne masti i pojačivači ukusa.

Istraživanjime je dokazalo da žene koje konzumiraju veće količine instant nudli imaju i veći rizik od metaboličkog sindroma u odnosu na žene koje ih jedu ređe. A glavni krivac je visok sadržaj transmasti, dok visoka koncentracija šećera i soli, oštećuje ćelije i pospešuje zapaljenske procese u organizmu.

Ovi simptomi uočeni su kod žena koje su nudle jele dva puta nedeljno. Dok su žene koje su umereno konzumiranje ovo toplo predjelo bile van bilo kakve opasnosti. 

Komentari (0)
Loading