Vrućina ponovo NAPADA, a Lucifer ne jenjava: Koja temperatura je KOBNA za čoveka?

Vesti 16.08.2021 11:17 0

Topli talas ponovo se nadvija nad Srbijom. Vrući Lucifer, ili snažan talas toplote iz Afrike, može nam doneti toplotu sa temperaturom od 35 stepeni Celzijusa. Biće jako vruće! Kako ćemo to osećati? Naučnici su proverili na kojim temperaturama se najbolje osećamo i na kojima potpuno gubimo snagu

Vrućina ponovo NAPADA, a Lucifer ne jenjava: Koja temperatura je KOBNA za čoveka?

Shutterstock

Naučnici koji proučavaju tzv  Toplotni stres, kada telo više nije u stanju da se nosi sa toplotom, kaže da problemi počinju iznad 30 stepeni C.

Lucifer trenutno se širi u Španiji, Grčkoj, Turskoj i Italiji, gde su temperature sada 40 stepeni. Najviši nivo uzbune uveden je u područjima Rima i Barija. Možda ovde nije tako ekstremno, ali je veoma vruće. Šta ovo znači za telo?

Naučnici sa Tehničkog univerziteta u Minhenu nemaju dobre informacije za nas. Njihova istraživanja pokazuju da se ljudi najbolje osećaju u temperaturnom rasponu od 17 stepeni C do 24 stepena C. Što je toplije iznad ove norme, gore je i osećamo se tzv. toplotno opterećenje; toplotni udar. Ovaj stres pogoršava i vlažnost vazduha, ako je temperatura visoka, osećamo se loše čak i na dvadeset stepeni.

Pravi problemi, međutim, počinju na temperaturama iznad 30 stepeni C. Uz umerenu vlažnost, toplotni stres se smatra jakim na 32 stepena C, veoma jakim na 36 stepeni C i ekstremnim na temperaturama iznad 40 stepeni C.

Kako nam toplota šteti?

Pomenuti toplotni stres je situacija kada telo dobija toliko toplote da više ne može da se nosi sa rashlađivanjem - znoji se, ali to nije dovoljno. Disanje se ubrzava, srce ubrzano kuca, krvni sudovi se šire, pa koža postaje crvena. To je opasna situacija kod dece, starijih osoba ili sa srčanim problemima!

Preopterećenje krvnog sistema može dovesti do toplotnog udara i srčanog udara. Pamćenje i koncentracija se pogoršavaju kod svih ljudi, a agresivnost se čak povećava kod nekih.

Kako se nositi sa toplotom?



Pre svega, trebalo bi da pijete puno vode i ograničite svoju aktivnost. Postoji razlog zašto nemate snage da učinite bilo šta po toplom vremenu. Telo tada ulaže skoro svu energiju u snižavanje temperature. Jedite manje, hladne obroke, vežbajte ili šetajte uveče kada je najhladnije.

 

Komentari (0)
Loading