Doktor Perišić ozbiljno NALJUTIO VEGETERIJANCE! "Meso mora da se jede", a objasnio je i zašto!

Vesti 19.08.2021 14:40 0

Srpski doktor Voja Perišić detaljno objasnio zašto je našem organizmu važan unos mesa

Doktor Perišić ozbiljno NALJUTIO VEGETERIJANCE! "Meso mora da se jede", a objasnio je i zašto!

Shutterstock

Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić pričao je u Jutarnjem programu Prve o prevarama na pijaci, ali i načinu na koji ishrana može da nam pomogne kod čestog problema.

Umor, manjak snage i bezvoljnost, samo su neki od simptoma s kojima se susrećemo ako nemamo dovoljno energije. Da li je moguće da nas "povrati" komad mesa, da li je on zaista neophodan, objasnio je gastroenterolog.

- Englezi imaju divan izraz, kažu - moguće je, evo zašto. Ako je veliki napor u pitanju, onda mora da bude opskrba sa proteinima i u dodatku da budu ugljeni hidrati. Pripomaže i Radiša, ja tako u šali kažem. Mi prvo trošimo glikogen iz mišića, srca, mozga, telesne muskulature. Kada to sagorimo, prelazimo na aminokiseline takođe iz mišića. I ako to ne zamenimo, ne obnovimo to što se troši, onda dobijamo umor, stravični umor - rekao je on.

Posle napornog rada ili dana, meso je, navodi on, obavezno.

- Moramo da proteinski obrok, dobar, unesemo. Kada se gradi kuća, betonska ploča se pravi, uvek su jagnje ili prase na ražnju pored! Nije to slučajno. Pojedite posle napora 400 grama mesa, ali finog mesa, da biste obnovili posle teškog rada sve aminokiseline koje smo sagoreli - rekao je on.

Da li je nužno meso na trpezi baš svakog dana?

- Molim vas, neka izvinu veganci i vegetarijanci, cigle našeg organizma su aminokiseline, to je ram cele naše građevine. Mi imamo glukoneogenezu, mi od masti i proteina pravimo glikogen koji ćemo sagorevati u mišićima. Aminokiseline možemo malo da pravimo sami, ali esencijalne kiseline ne možemo, one postoje samo u mesu. Nema kosmonauta koji je vegan, to je valjda jasno - rekao je on i ponovio anegdotu o sportistima, čiju ishranu često navodi kao primer.

- Ja sam u Njujorku pitao pre pet, šest godina, menadžera Iva Karlovića, pitao sam šta on jede posle meča. T-bone šniclu od 800 grama! Pitam ja, objasnite mi zašto? Pa da obnovi ono što je sagoreo - rekao je on.

Komentari (0)
Loading