Koliko puta DNEVNO idete u TOALET? Ako mokrite često i to prelazi OVU BROJKU, vreme je da odete kod lekara

Vesti 13.01.2022 13:10 0

Mokrenje je normalan način da se naše telo oslobodi od toksina

Koliko puta DNEVNO idete u TOALET? Ako mokrite često i to prelazi OVU BROJKU, vreme je da odete kod lekara

Shutterstock

U normalnim okolnostima žena vrši malu nuždu  kada oseti nagon, a između toga ne razmišlja bi li trebalo da poseti toalet. Protok vremena između dva mokrenja, nije nešto o čemu žena bez zdravstvenih problema razmišlja.

Koliko puta dnevno zdrava žena treba da mokri

Uobičajeno je reći da zdrava odrasla žena, normalne telesne mase i uobčajenih  životnih i prehrambenih navika, koja  unese do  2 litre vode, prosečno posećuje toalet  oko 6 do 7 puta u toku 24 sata.

Naravno , ne može se ova brojka posmatrati kao pravilo. Mokrenje između 4 i 10 puta svakih 24 sata može se  smatrati normalnim, posebno  ako žena zbog toga nema problema u obavljanu svakodnevnih radnji.

Na frekvenciju mokrenja u žena utiču i mnogi drugi faktori poput starosne dobi, zapremine mokraćnog mehura, dnevnog unos tečnosti, ali i vrste tečnosti, s obzirom na to da znamo da određeni napici imaju diuretička svojstva, a ista svojstva može imati i hrana.

Ipak, treba uzeti u obzir da učestalo mokrenje može da bude simptom bolesti i ozbiljnijih zdravstvenih stanja.

Učestalo mokrenje može se javiti u poznim godinama, ali i u trudnoći

Zdrava trudnica, koja normalno napreduje u trudnoći i dnevno konzumira preporučene količine tečnosti, normalno bi trebalo da mokri oko 8 puta u toku  24 sata, do porođaja. Hormoni mogu uticati na učestalost mokrenja, ali i položaj bebe, pa na samom kraju trudnoće možemo imati često utisak da nam je bešika prepunjena. u svakom slučaju, ako su svi naši nalazi uredni, ovo je potpuno normalna situacija.

Ozbiljna stanja

Dijabetes melitus

Osobe koje boluju od šećerne bolesti često mokre i imaju pojačan osećaj žeđi. Kod osoba sa dijabetesom, višak glukoze se taloži u krvi, a bubre ulažu dodatni napor kako bi se ta glukoza filtrirala i apsorbovala.

Iako u početku često mokrenje neće biti baš primetno, vremenom će se pogoršavati i biće izraženo  tokom noći.

Obratite pažnju i na  druge simptome, poput gubitka telesne težine, umora, osećaja malaksalosti, zamućenja vida...

Upala mokraćnih puteva

Učestalo mokrenje može biti i znak infekcije mokraćnih puteva. Za nastanak upale su obično su odgovorne bakterije, ali je ponekad mogu uzrokovati i gljivice pa i čak i virusi.

Žene imaju kraću uretru od muškaraca, što znači da su podložnije urinarnim infekcijama, naročito upalama bešike.

Intersticijalni cistitis

Često mokrenje i bol u maloj karlici mogu biti izazvani i intersticijalnim cistitisom – hroničnim oboljenjem čiji se uzrok i dalje ne zna. Iako se na osnovu simptoma može posumnjati na infekciju urinarnog trakta, laboratorijske analize obično ne ukazuju na prisustvo bakterija niti ostalih patogena koji mogu biti izazivači ovakvih tegoba. Važno je znati da se češće javlja kod žena.

 

 

Komentari (0)
Loading