Obavezno uradite ovaj TEST: Crtanje SATA pomaže vam da rano otkrijete Alchajmerovu bolest!

K.Ć Vesti 01.03.2022 10:29 0

Test za crtanje sata je jednostavan alat koji se koristi za otkrivanje simptoma neuroloških poremećaja kao što su Alchajmerova bolest i druge vrste demencije. Test procenjuje vizuelno-prostorne funkcije zavisne od frontalnog režnja i temporalno-parijetalnog korteksa. Test se smatra pouzdanim i njegove glavne prednosti su jednostavnost i kratko vreme izvršenja

Obavezno uradite ovaj TEST: Crtanje SATA pomaže vam da rano otkrijete Alchajmerovu bolest!

Shutterstock

Test crtanja sata - šta je to?

Postoji nekoliko verzija testa crtanja sata. Prvu je 1986. razvio dr Kenet Šulman, a postoje i varijante koje je napravio, između ostalih Trej Sanderlend i Dejvid Votson.

Najjednostavnija verzija je da zamolite osobu za koju se sumnja da ima demenciju da nacrta brojčanik na komadu papira i na njemu označi određeno vreme. Najčešće traženo vreme je 11.10.

Drugi metod je da se obezbedi komad papira sa unapred nacrtanim krugom i zatražite da se nacrtaju sati, a zatim slede uputstva za određeno vreme. U ovom slučaju je takođe 11.10 ili 3.00.

Test sata - kakav je rezultat?

U zavisnosti od TRZ varijante, postoji nekoliko različitih načina za procenu ovog testa. Proširene varijante dodeljuju bodove za pisanje svakog broja koji označava sat, njihovo pravilno lociranje i raspored na brojčaniku, pravilno crtanje kazaljki i prikazivanje tačnog vremena.

Najmanje komplikovana procena Clock Testa je dodela jednog boda za tačno izvršenje zadatka i bez poena u slučaju neuspeha.

Test crtanja sata prema Sanderlendu ocenjuje performanse na skali od 10 tačaka, dok TRZ prema Šulmanu navodi pet nivoa grešaka koje pacijent može da napravi.

Obavezno uradite ovaj TEST: Crtanje SATA pomaže vam da rano otkrijete Alchajmerovu bolest!

Shutterstock

 

Greške u crtanju uključuju: pogrešno vreme, sat bez kazaljki, nedostatak jednog od brojeva, promenu brojeva, ponavljanje brojeva i odbijanje da se završi zadatak. Svaka od ovih grešaka je razlog za sumnju na demenciju.

Američko udruženje za Alchajmerovu bolest preporučuje jednostavniju metodu bodovanja, jednostavno prepoznajući da iscrtavanje sata ispravno ne ukazuje na simptome demencije, dok je loše nacrtan sat razlog za dalja istraživanja.

Prednosti korišćenja testa sata

Jedna od najvećih prednosti korišćenja Clock Testa je njegova lakoća i brzina u proceni osobe sa sumnjom na kognitivno oštećenje. Test se može obaviti za nekoliko minuta. Ispitivaču nije potrebna specijalizovana obuka.

Test crtanja sata je odličan način za dijagnosticiranje ljudi koji imaju rane simptome demencije, kao što su kognitivni i izvršni pad, ali još ne pokazuju oštećenje pamćenja .

Međutim, istraživači ističu da TRZ ne identifikuje jedinstveno ove poremećaje, niti je od pomoći u razlikovanju specifičnih oblika demencije. Test neće pokazati da li imate Alchajmerovu bolest ili vaskularnu demenciju.

Komentari (0)
Loading