Često se MEŠA sa GRIPOM, a deca obolevaju čak 12 puta godišnje od nje: Kako se IZBORITI sa ovom virusnom INFEKCIJOM?

K.Ć. Vesti 20.04.2022 10:54 0

Deca se prehlade do 12 puta godišnje - dvostruko više od odraslih

Toplomer

Shutterstock

Ako ste zbunjeni kako da lečite prehladu - ili ne znate kako da pomognete bebi da izbegne infekciju - niste sami. Pročitate sve o prehladama kod deteta.

Grip izaziva virus influence. Poznata su tri tipa influence: tip A, tip B i tip C. Virusi gripa spadaju u vrlo promenljive viruse, a rezultat promena je nova varijanta virusa, koja u populaciji može da prouzrokuje epidemiju. Sezonski grip nastaje naglo, uvek je praćen visokom temperaturom, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima, osećajem umora i iscrpljenosti i suvim, neugodnim kašljem. Za razliku od prehlade začepljenost nosa i kijanje se kod gripa se ređe javljaju.

Prehlada je najčešća od svih virusnih infekcija. Veoma se brzo širi, uobičajeno traje oko nedelju dana ukoliko se ne iskomplikuje bakterijskom infekcijom. Prehladu izaziva više od 200 vrsta virusa koji napadaju sluznicu nosa, sinusa, grla i bronhija. Prehlada obično počinje postepeno, odlikuje se normalnom ili blago povišenom temperaturom, začepljenjem ili curenjem nosa, kijanjem. Glavobolja, bolovi u grlu kao i kašalj se takođe mogu javiti ali su blažeg intenziteta u odnosu na grip.

Suprotno uvreženom mišljenju, svaki kontakt sa hladnoćom ne izaziva prehlade, ali je činjenica da su prehlade češće u jesenjim, zimskim i ranim prolećnim mesecima. To je zato što provodimo mnogo vremena u zatvorenim prostorima, što pospeva širenje virusa. Važna je i značajno smanjena vlažnost – suva nosna sluzokoža je u ovom periodu podložnija infekcijama. 

Zašto se deca toliko prehlade?

Deca se u proseku prehlade od šest do osam godišnje, a mlađa deca mogu da se prehlade i češće – norma je da obole čak 12 puta godišnje. Učestalost prehlada takođe varira u zavisnosti od uzrasta deteta – većina prehlada se javlja u prve dve godine života deteta.

Deca su posebno izložena riziku od prehlade jer nemaju potpuno razvijen i strukturiran imuni sistem kao odrasli. Vremenom imuni sistem posle kontakta sa virusima zna da se bori protiv njih i dete se prehladi mnogo ređe. Studija iz 2002. objavljena u Arhivi adolescentne i pedijatrijske medicine pokazala je da su deca koja su pohađala jaslice u prvim godinama života imala manje prehlada, verovatno zato što su razvila imunitet na većinu virusa koji izazivaju prehladu. 

Koji su prvi simptomi prehlade kod deteta?

Kada virus uđe u telo deteta, izaziva reakciju - imuni sistem tela počinje da se bori protiv stranih mikroba. Simptomi prehlade počinju jedan do tri dana nakon što dete dođe u kontakt sa virusom obične prehlade i traju dva do 14 dana. Simptomi mogu biti malo drugačiji za svako dete, ali većina dece sa prehladom razvija kašalj i curenje iz nosa - u početku sline budu bistre, a zatim zadebljane, žute, a ponekad i zelene. Vredi zapamtiti jer, suprotno popularnom verovanju, boja ne ukazuje na etiologiju infekcije.

Kašalj je važan i koristan refleks koji našem telu treba da očisti sluz i zadrži glavne disajne puteve otvorenim tokom prehlade ili infekcija gornjih disajnih puteva. Vaš kašalj može trajati nedelju ili dve nakon što svi drugi simptomi prehlade nestanu, ali to je sasvim normalno. Povremeno se javlja i temperatura do 38 stepeni Celzijusa, ali to nije uvek tako.

Bol u grlu, promuklost, razdražljivost, poteškoće sa spavanjem i smanjen apetit su takođe česti. Simptomi se mogu pogoršati u prvih nekoliko dana (obično dostići vrhunac trećeg ili petog dana), a zatim postepeno početi da nestaju.

Prehlada, grip ili možda alergija? Kako razlikovati prehladu od drugih bolesti?

Obična prehlada se često meša sa gripom, ali to su različite infekcije uzrokovane drugim virusima. Može biti teško (a ponekad čak i nemoguće) napraviti razliku između prehlade i gripa, ali je važno znati koje su osnovne razlike. Kao prvo, prehlade se obično javljaju sporo i simptomi su blaži. Prvi simptom je često bol, grebanje u grlu, praćeno curenjem iz nosa i kijanjem.

Simptomi gripa se javljaju brzo i imaju tendenciju da se pogoršavaju. Drugi uobičajeni simptomi gripa su suv kašalj, curenje iz nosa, jeza, bol u grlu, jaka glavobolja i bol u očima. Grip takođe izaziva groznicu i bolove u mišićima u celom telu. Važno je da prehlade gotovo uvek prođu bez komplikacija, a grip može da dovede do drugih, ozbiljnijih bolesti i komplikacija, poput upale pluća.

Kako se obična prehlada razlikuje od alergija?

U toku alergija, curenje iz nosa se pojavljuje iznenada, mnogo je mučnije i obično vodenastije. Štaviše, temperatura nije povišena, ali su oči često crvene i suzne. Simptomi alergija obično zavise od vremenskih prilika, ali to nije uvek slučaj. Postoji verovanje da se inhalacioni alergeni javljaju uglavnom u proleće, ali drveće, žbunje i druge biljke mogu da se oprašuju od kraja januara do oktobra. 

Kada početi da se borite protiv prehlade? 

Pošto prehladu izazivaju virusi, a ne bakterije, antibiotici nisu od pomoći i mogu biti veoma štetni za mlade pacijente. Strah od komplikacija nije dovoljan razlog za prepisivanje antibiotika za prehladu. Antibiotik takođe neće sprečiti bakterijsku infekciju.

Prehlada je bolest koja se samoograničava, a detetu možemo pomoći samo efikasnim simptomatskim lečenjem. Iako prehlada nije prijatna, generalno nije razlog za zabrinutost. Većina beba se oporavlja u roku od nedelju dana, iako u nekim slučajevima može potrajati duže.

Neophodan je i odmor koji pomaže imunološkom sistemu da se efikasnije bori protiv virusnih infekcija – u verziji „krevet-pidžama”, a ne „znoj-sofa”. Takođe je važno da vaše dete pije puno tečnosti. Zapamtite da jak čaj i sokovi mogu dehidrirati naše telo - zato ih izbegavajte. Od velikog značaja je i zdrava, pravilno izbalansirana ishrana, puna zdravog povrća i voća bogatog vitaminima i mineralima. 

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading